Цементара “Лафарж” ће до краја године откупити 50.000 тона пепела Термоелктране “Никола Тесла” у Обреновцу, објављено је у новом броју компанијског месечника Рударског басена “Колубара”.

Најављено је да ће пепео, који у ТЕНТ-у настаје сагоревањем колубарског лигнита при производњи електричне енергије, откупити и цементара “Титан”.

На тај начин биће решен проблем одлагања “незнатног дела” од 3,5 милиона тона пепела који се одлаже на пепелиште ТЕНТ-а. У ТЕНТ-у су рекли да је “новчани добитак из овог посла занемарљив у поређењу са проблемима који се јављају због депоновања пепела”. Највећи произвођач струје у Србији држави годишње плаћа 12 милиона евра еколошке надокнаде (због депоновања пепела), а ако би пепео постао индустријска сировина, та такса била би знатно нижа. На проблеме депоновања пепела ТЕНТ-а годинама указују мештани Обреновцаи и околних села, указујући при том на повећан број обољевања деце од бронхитиса и плућне астме, као и на штету коју трпе због загађености њива, воћњака и повртњака.

 

Извор: Правда