Представници Градске општине Обреновац обишли су данас археолошко налазиште Црквине у Стублинама. На тој локацији тренутно се изводе радови на откривању два одбрамбена рова која су се налазила око неолитског насеља.

Према речима Милоша Спасића, археолога, већ шест година се врше ископавања на овом локалитету.

– Овогодишња кампања је имала за циљ да утврди постојање два одбрамбена рова која су се налазила око неолитског насеља које се налазило на овом простору 4600 година пре нове ере. У року од само месец дана смо добили потврду да је насеље било ограђено са два дубока рова која су требало да штите насеље од непријатеља и дивљих животиња. Разултати показују да је насеље у старијој фази било ограђено рововима и да је у једном тренутку толико порасло да је морало да се шири ван граница задатог насеља. Тако да су они те ровове затрпали и проширили се на други део локалитета. Геонеолитским снимањима је утврђено да је било преко 250 неолитских кућа са врло јасном организацијом простора. За ову годину се радови приводе крају. Остало је да се прикупе подаци и затрпа сонда – објаснио је Спасић. 

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је ово археолошко налазиште бисер српске културе.

– Одговорним понашањем општине у претходном периоду су дефинисани акти којим је ово подручје заштићено и планом је дефинисан излазак са аутопута до ове локације за будуће туристе и посетиоце. Ми пред собом имамо висок циљ, а то је да ово насеље од преко 250 кућа од пре 6500 година добије плаву заставицу УНЕСКО-а. У сваком случају, Градска општина Обреновац ће подржати овај пројекат и тражићемо подршку финансијских и културних институција, од Владе Републике Србије и Града Београда. Мислим да ово место у блиској будућности може допринети великом туристичком потенцијалу нашег града и великом профиту за будуће генерације. Истраживање се спроводи под покровитељством најстручнијих људи које Србија има, а на нашу срећу ту су и људи из Обреновца. Мислим на Адама Црнобрњу и његов тим. Као председник општине сам поносан на овај пројекат  и даћу све од себе да искористимо потенцијале како би ову ствар убрзали и приказали је јавности – казао је Чучковић. 

Новица Филиповац, члан Већа општине Обреновац, истакао је да Градска општина Обреновац има дугогодишњу сарадњу са музејом града. 

– На овом локалитату већ неколико година сарађујемо и финансијски помажемо ископавања. Ми ћемо пружити сву подршку да се овај локалитет заштити, а онда открије и представи јавности. Било би добро да овај локалитет буде откривен и конзервиран како би ученици и студенти могли да посећују овако велико неолитско насеље – казао је Филиповац. 

{youtube}0q5d7ghYniU{/youtube}