У Првој обреновачкој основној школи данас је откривена спомен плоча у част болесника који су се лечили у овој згради током Првог светског рата када је на том месту била војна болница.

Удружење потомака ратника 1912-1920. године је данас организовало и полагање венаца у центру града на споменику палим борцима из општине Обреновац у знак сећања на сто година од завршетка Другог балканског рата и 95 година од ослобођења Обреновца у Првом светском рату.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић обратио се присутнима речима:

– Овај дан је врло значајан, јер треба са млађим генерацијама да разговарамо о прошлости како се херојства не би заборавила. Зграда ове школе је пре сто година била натопљена крвљу наших бораца, али да она тада није била натопљена крвљу данас не би била попуњена децом. Ми као следбеници тих ратника сада у савременим условима водимо неке друге ратове и битке. Тако смо определили значајна средства за изградњу фискултурне сале у Првој обреновачкој основној школи и на тај начин желимо да будућим генерацијама омогућимо да израсту у људе какви су и њихови претци били – казао је Чучковић.

Драган Лазић, председник Удружења потомака ратника 1912-1920. године, рекао је да је на почетку Првог светског рата зграда школе била једина која је могла да прими толики број рањеника.

– Након Колубарске, Церске и Дринске битке било је толико рањеника да је једино овде могла да се направи болница. Тако је школа претворена у болницу и у којој се лечило скоро хиљаду рањеника. Половина њих није успела да преживи. Наше удружење негује традицију и очување сећања  на све који су учествовали у Првом светском рату. Желим да се захвалим свима који су помогли да се ова спомен плоча направи, а то су Градска општина Обреновац, ПД “ТЕНТ” и други. Ова плоча ће остати да подсећа нове генерације које буду пролазиле кроз ову школу да је на овом месту некада била болница и да је њихова школа део историје нашег народа – рекао је Лазић.

Након откривања спомен плоче окупљени су се упутили на Трг др Зорана Ђинђића где су код споменика носиоца Карађорђеве звезде положили венце и одали почаст свим страдалима током Првог светског рата.

{youtube}1i7O-r6AbTw{/youtube}

{youtube}WbDt_J_Pcpg{/youtube}