На данашњој седници Већа градске општине Обреновац, Веће је разматрајући Иницијативу за промену објекта и седишта Основне школе ”Љубомир Аћимовић” у Обреновцу и допис родитеља ученика ове школе у вези наведене иницијативе од 01.10.2013. године, донело закључак којим се констатује да Градска општина Обреновац нема надлежност да одлучује о постојећој иницијативи за промену објекта и седишта основне школе на својој територији.

Тим закључком се истовремено изражава пуна спремност Градске општине да помогне у процесу проналажења најбољег решења за ученике Основне школе ”Љубомир Аћимовић”, у свему у складу са одлукама надлежних органа, а у циљу побољшања услова рада, осигурања квалитета и унапређења образовно-васпитног рада ученика са сметњама у развоју.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је тим поводом рекао да општина тежи системском решењу овог проблема.

– Просветна инспекција и Министарство просвете, науке и технолошког развоја су једини овлашћени да дају предлог решења, али наша обавеза је да дамо идеју како се то може решити. Просветна инспекција је обилазила обреновачке школе и сада разматрају како могу извршити захтев и пресељење школе ”Љубомир Аћимовић”. Наш предлог је да се не шета из једне постојеће школе у другу, већ да се изгради једна потпуно нова зграда по свим европским стандардима која ће имати велико двориште и која ће бити поред парка. Градска општина нуди Министарству просвете парцелу која се налази уз нову саобраћајницу у Улици Краља Александра Првог, у залеђу насеља ”Тополице”, која је погодна да се на њој направи објекат који би могли да користе и ученици школе ”Љубомир Аћимовић”, као и корисници Дневног боравка за децу и омладину ометену у развоју. Дневни боравак се налази у Улици Војводе Мишића која је врло прометна и једносмерна улица и има мало двориште, а ради пуним капацитетом – казао је Чучковић.

Председник општине је додао да је деведесете године када се школа услелила у део школе “Јован Јовановић Змај”, то било решење за то доба.

– Сматрам да данас морамо да понудимо нова и напреднија решења за све особе са сметњама у развоју. Јако водимо рачуна о томе, а доказ томе је и чињеница да сва та деца иду на бесплатно зимовање и летовање са осталим ученицима. Ово је прилика да заједно са државом направимо објекат за будуће генерације – поручио је Чучковић.

{youtube}sSVJfY7riLs{/youtube}