На Градском тргу у Обреновцу данас је одржана акција удомљавања напуштених паса и мачака. Три удружења за заштиту животиња су уз помоћ Градске општине Обреновац довела псе и мачке спремне за удомљавање и том приликом су скретали пажњу Обреновчанима на проблем напуштених животиња.

Члан Већа ГО Обреновац Александар Богићевић рекао је да је интересовање грађана за удомљавање велико. 

– Данас на Градском тргу влада велико интересовање грађана за удомљавање паса и мачака. Ја се овом приликом захваљујем свим удружењима која су нам помогла да реализујемо ову акцију. Ова акција има за циљ промоцију одговорног власништва. То значи да су напуштени пси на улицама због човека и неодговорног власништва. Ми ћемо пробати да овај проблем што више ублажимо, али га је тешко решити све док постоје неодговорни власници – казао је Богићевић.

Председник удружења ”Хумано друштво Обреновца” Горан Самарџић истакао је одличну сарадњу са Градском општином Обреновац.

– У последње две године морам да кажем да је сарадња са општином Обреновац добра и да се она шири. Ова акција и јесте доказ тог одличног односа нас као удружења и локалне самоуправе. Међутим, проблем нећемо решити ако се будемо бавили последицама као што то сада радимо. Данас имамо преко двадесет паса који су спремни за удомљавање. То значи да су ти пси очишћени од унутрашњих и спољних паразита. Вакцинисани су и ако су одрасле јединке и стерилисани. При том водимо рачуна да су јединке социјализоване, како према људима, тако и према псима, да будући власници не би имали проблема. Ми се залажемо да пси не буду на улици, већ да се склоне у прихватилишта и да им нађемо власнике. Оно што је битно јесте да се уз помоћ државе покрене кампања у вези одговорног власништва, јер проблем је човек, а напуштени пси су последица – рекао је Самарџић.

У току данашње акције удомљено је више од 15 паса. Сваки нови власник је потписао уговор који га обавезује да ће се о псу старати на одговарајући начин.

{youtube}-RlfbkQEtr0{/youtube}