Радови на изградњи комплекса Националне велетржнице у Београду на површини од 17,7 хектара почели су пре три месеца. Тренутно је у току изградња најсавременије хале површине 10.400 квадратних метара намењене трговини на велико воћа и поврћа.

Истовремено се изводе припремни радови за халу произвођача меса и трговце рибом. Очекује се да овај део посла буде готов средином марта следеће године, а затим ће сукцесивно бити завршене и остале хале.

Удео од 0,5 одсто власништва Националне велетржнице, уз улагање од 150.000 евра, има и општина Обреновац. Представници општине данас су обишли градилиште. Том приликом председник општине Мирослав Чучковић је рекао да је велетржница сигурно место за све обреновачке пољопривреднике.

– Знам да обреновачки пољопривредници лежу и устају са зебњом о свом пласману. У овом објекту ће пољопривредници за 2 милиона Београђана, директно, без прекупаца, моћи да понуде своју робу. Јако ме радује спремност велетржнице да уложи овако много средстава са општинама, укључујући и нашу, у објекат који ће бити изложбени и складиштни простор изграђен по свим европским стандардима – казао је Чучковић.

Директор Националне велетржнице Драган Пушара је рекао да ће на овај начин обреновачки пољопривредници себи обезбедити и продајни простор на велетржници и упола мање цене закупа у односу на остале понуђаче.

– Општина Обреновац је једина београдска општина која је препознала значај Националне велетржнице као тржишног механизма за пласман свеже хране и она се налази на трећем месту рангираних општина Србије које су ушле у систем Националне велетржнице. Заиста се радујем сваком обреновачком пољопривреднику који ће директно и без накупаца под робном ознаком марке из Обреновца наступати на велетржници и на тај начин помоћи локалном економском развоју, али и већој укупној потрошњи домаће хране у односу на увозну – рекао је Пушара.

Члан Општинског већа задужен за пољопривреду Владисав Миљковић је рекао да ће општина добит од удела искористити за субвенционисање пољопривредних произвођача како би били конкурентнији.

– С обзиром да је општина учествовала у изградњи велетржнице, добиће својих 300 квадрата где ће пољопривредници из Обреновца удружени у кластеру моћи да пласирају своју робу. Пољопривреднике ћемо подржати у удружиовању у задруге како би лакше наступали на тржишту – казао је Миљковић. 

{youtube}wF_evUatNVQ{/youtube}