Ових дана успешно је окончана имплементација пројекта  под називом “Предузетнички центар Обреновац” који је реализовао Регионални центар за развој МСП и предузетништва “Београд” у партнерству са Градском општином Обреновац. Пројекат, у трајању од пет месеци,  је финансирао Град Београд  преко Секретаријата за привреду, а  путем доделе средстава ради подстицања запошљавања на територији Града Београда за 2008. годину.

У четвртак, 24. децембра, мр Гордана Лазић-Рашовић, директорка Регионалног центра за развој МСП и предузетништва „Београд”, представила је члановима Савета за запошљавање Града Београда резултате управо завршеног Пројекта.
 
У оквиру овог пројекта чији је циљ био подршка Предузетничком центру Обреновац кроз развијање услуга из области нефинансијске подршке потенцијалним и постојећим МСП, предузетницима  и регистрованим пољопривредним газдинствима по систему Оне стоп схоп (пружање кључних услуга на једном месту), пружено је 858 различитих услуга. Највеће интересовање је било за пословним саветима и информацијама о различитима аспектима пословања (656), међу којима је финансијска подршка на првом месту.   
 
Током трајања пројекта, пружено је 68 различитих консултантских услуга (планирано је 50), највише у области правних аспеката пословања, пословног повезивања, промоције, али и стручне подршке при изради бизнис планова. Резултат је тај да је више десетина незапослених лица са територије општине добило субвенције НСЗ, односно Града Београда за самозапошљавање.
 
Уз стручну подршку запослених у Предузетничком центру Обреновац, основана су 23 нова привредна субјекта-19 предузетничких радњи, два привредна друштва (предузећа) и два регистрована пољопривредна газдинства.  
 
За потенцијалне предузетнике, организоване су три обуке које је похађало укупно 60 полазника, углавном  незапослених лица која су намеравала  да конкуришу за субвенције за самозапошљавање код Националне службе за запошљавање (130.000 динара), односно  Града Београда (150.000 динара).  
 
У истом периоду, реализовано је и пет обука које су похађале 73 особе,  превасходно старт-уп предузетници или оснивачи МСП који намеравају да у 2010. години конкуришу за старт-уп кредите. Поред тога, за постојећа МСП и предузетнике, организоване су још две обуке које је похађало 26  лица. 

 

То су само неки од  резултата  остварених у оквиру пројекта „Предузетнички центар Обреновац“. Томе треба додати помоћ у организовању представљања обреновачких МСП и предузетника на овогодишњем Међународном сајму предузетништва „Бизнис база 2009“ и организовање „Сајма предузетништва Обреновац 2009“, затим неколико изложби цвећа и производа од цвећа на великом тргу у Обреновцу и још много тога другог.
 
Константно промовисање у локалним и регионалним медијима-ТВ МАГ. Радио Обреновац, ТВ Коперникус, РТВ Студио Б, Блиц, Глас, Политика, Економетар, на Београдском сајму, посредством сајтова Градске општине Обреновац, Регионалног центра за развој МСП и предузетништва „Београд“ и Предузетничког центра Обреновац, на овогодишњем избору за успешног младог предузетника Београда који је у јулу организован у Обреновцу, на Сајму запошљавања у Обреновцу итд.
 
Предузетнички центар Обреновац у међувремену је кадровски ојачан. Двоје младих Обреновчана добило је своје прво запослење у Предузетничком центру Обреновац.
 
Као и до сада, остварена је добра сарадња са руководством општине, са општинским Комисијама за привреду и пољопривреду, НСЗ-Одсек у Обреновцу, медијима и др.
 
На седници Савета за запошљавање Града Београда, речено је да је овај пројекат у целости имплементиран, а да су остварени резултати бољи од планираних.