Данас је на Електротехничком факултету у Београду одржан састанак представника компаније ”Мубадала” из Уједињених Арапских Емирата и представника Владе Републике Србије.

Састанак са српском научном заједницом око реализације изградње фабрике чипова у Србији су предводили генерални директор компаније ”Мубадала” шеик Калдун Ал Мубарак и извршни директор компаније Валед Ал Мокараб. Тема састанка је била и процена српских научних капацитета, али и потенцијална сарадња наше научне заједнице и универзитета те су на састанку учествовали и декан Електротехничког факултета  проф. др Бранко Ковачевић,  декан Факултета техничких наука из Новог Сада, проф. др Раде Дорословачки, проф. др Зоран Пријић са Електронског факултета из Ниша и директор Пословно-технолошког инкубатора техничких факултета у Београду Гордана Даниловић-Грковић. Састанку су присуствовали и Млађан Динкић, Јасна Матић, Александар Љубић, као и професори и представници факултета техничке струке са београдског, новосадског, нишког и крагујевачког универзитета.

Састанку је присуствовао и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић који је том приликом рекао:

– Данашњи састанак је потврда добре сарадње између Владе Републике Србије и шеика Калдуна Ал Мубарака. Фабрика која треба да се изгради на територији Града Београда у близини аеродрома ”Никола Тесла” је прилика да велики број људи из Обреновца добије запослење у њој. Нови мост који повезује Обреновац и Сурчин је доказ како у практичном смислу инфраструктура може директно да утиче на могућност да се људи запошљавају. Као председник општине на којој се производи више од половине струје у Србији, имао сам част што сам могао да представим потенцијале западног дела Београда -казао је Чучковић.

Након састанка представници компаније ”Мубадала” су потписали меморандум о изградњи истраживачког центра и фабрике чипова у Србији.