Министар омладине и спорта Вања Удовичић посетио је данас са својим сарадницима Прву обреновачку основну школу и стадион ФК “Раднички” у Обреновцу. Министар је у просторијама Прве обреновачке основне школе разговарао са представницима општине о пројектима и програмима које општина Обреновац спороводи у области спорта и здравља деце.

Прва обреновачка основна школа ове године слави 190 година постојања и следеће године ће први пут у својој историји добити савремену фискултурну салу. 

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је да је идеалан редослед да се прво спорт у школама подигне на виши ниво, па да се потом крене ка спортским клубовима. 

– Драго ми је да сам данас био у могућности да обиђем школу која слави 190 година постојања и школу у којој је и Десанка Максимовић радила. Таква образовна институција треба да предњачи са оваквим пројектом и да да пример и осталим градовима и општинама у Србији. Спорт је предуслов за здравље нације, а целокупна Европа се сусреће са озбиљним социјалним проблемима, са насиљем, злоупотребом дрога и свим оним што носи модернизација. Акције које спроводи општина Обреновац су супротност свему томе. Као што је председник општине рекао, важно је да један фудбалски клуб да 5 репрезентативаца, али још важније је радити на едукацији саме деце и њихових родитеља. Овакве акције треба да буду пример свим осталим градовима и општинама и ми ћемо их наравно подржавати. Општина Обреновац помаже родитељима са бесплатним зимовањем и летовањем за сву децу и то је нешто чему треба да тежи цела земља – закључио је Удовичић.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је долазак министра омладине и спорта доказ да се у Обреновцу догађају лепе и позитивне промене. 

– Обреновац је био град који је у протеклих 10 година због болести зависности изгубио једно одељење гимназије. Данас је Обреновац град који је, само у фубалску репрезентацију извезао 5 првотимаца, град који има више хиљада клинаца на свим спортским теренима и јако нам значи пажња Министарства омладине и спорта и самог министра. Наша идеја је, не да имамо толико репрезентативаца, већ да имамо више хиљада деце на теренима, склоњених од свих пошасти друштва. Поред школског спорта подржавамо и спортске клубове. Сви фудбалски клубови у свим обреновачким селима су предмет наше пажње, а конкретно Фудбалском клубу ”Раднички” смо изградили помоћни терен са вештачком травом. Граде се и трибине на терену Фудбалског клуба ”Будућност” у Звечкој, трибине у Кртинској и опредељена је спортска опрема за сеоске клубове – казао је Чучковић.

Помоћник председника општине Иван Јегоровић је изразио наду да ће министарство дати подршку општини у борби за здравији Обреновац. Он је нагласио да су министра Удовичића упознали са свим пројектима које општина спроводи, ко што су бесплатан боравак сваког детета од првог до четвртог разреда на планинама, бесплатна чланарина за сву децу од 10 до 18 година у спортским клубовима, запошљавање професора физичке културе као асистената у основним школама. Јегоровић је закључио да је значајно што је на челу Министарства омладине и спорта врхунски спортиста, јер он може најлакше да схвати шта значи систем такмичења, шта одлазак на утакмице и колико инфраструктурни проблеми могу да коче развој спорта.  

Жељко Јоветић , председник Скупштине, осврнуо се на чињеницу да у Београду нема градилишта на којима се граде фискултурне сале.

– Чекали смо 190 година, сачекаћемо још једну не би ли овај објекат добио репрезентативну фискултурну салу какву и заслужује.  За годину дана овде ће живот бити потпуно другачији и мислим да ће конкуретност ове школе у односу на неке друге бити драматично повећан. Наш посао се завршио пре годину или две припремом и скупљањем документације за грађевинску дозволу, а данас је све на Јавном предузећу за изградњу Обреновца и на извођачу радова. Посао иде по планираној динамици, а наш посао као Скупштине је да и за следећу годину одвојимо половину средстава, јер ће ова сала бити завршена у првој половини следеће године. Ово се не дешава сваког дана ни у Београду, а камоли у Србији, нема сличних градилишта, не праве се фискултурне сале као некада и зато треба да будемо поносни на оно што се дешава у нашем граду – рекао је Јоветић.

Члан Већа задужен за културу и образовање Новица Филиповац захвалио се министру на посети и нагласио да општина чини све да избрише разлике између сеоских и градских школа и да је јубилеј који слави Прва обреновачка школа један од значајнијих датума у историји Обреновца. 

После разговора са ученицима школе и посете градилишту фискултурне сале, министар је присуствовао тренингу на новом помоћном терену са вештачком травом Фудбалског клуба ”Раднички”.

{youtube}7zHkypGNdso{/youtube}