Поводом обележавања двеста година од страдања 50 жена из Скеле под налетом Турака након угашеног Првог српског устанка данас је у Скели одржан парастос свим жртвама и симболично су положени венци у реку Саву у којој се утопило 50 младих жена које нису хтеле да падну у руке турској војсци.

У име Градске општине Обреновац венац су на спомен обележје положили председник општине Обреновац Мирослав Чучковић и његов заменик Драгослав Мршевић. 

Председник Савета месне заједнице Скела Живота Мирчетић рекао је да је овај догађај први пут обележен у Скели ове године. 

– После двеста година први пут обележавамо овај догађај. Ово је историјски дан за наше село, када је 50 жена од 13 до 45 година скочило и удавило се у Сави како не би пало у руке турској војсци. У наредним годинама овај датум ћемо обележавати, јер такво херојство и такав чин Скеланки мора да се памти – казао је Мирчетић. 

Историчар Жика Вићентић рекао је да је овај датум значајан не само за Скелу него за цео крај. 

– Овај догађај је био малтене заборављен. Пре неколико година одржали смо предавање на ком су учествовали професори са Филозофског факултета Универзитета у Београду. Др Јован Милићевић, др Ђорђе Кнежевић, Андреј Ницовић и Момчило Спремић су на том предавању испричали и изнели доказе како се тај догађај одиграо. Наиме, тачног датума у списима нема али знамо да се то догодило половином септембра и да се педесет жена упутило на обалу Саве и да су се без гласа удавиле како би избегле одмазду турске војске која је угушила Први српски устанак – рекао је Вићентић. 

Миленко Зазић, из КУД-а “Милоје Бељинац” из Скеле, указао је на занчај овог датума за све Скељане. 

– Ми као неко ко се бави очувањем културе и традиције на овом простору морамо да чувамо сећање и на овакве датуме. Ово је јако значајан дан у историји Скеле и не сме пасти у заборав. Ми ћемо се из КУД-а борити да то тако и остане и да се сваке године овај датум свечано обележава – истакао је Зазић. 

{youtube}lUUrUS5zIrQ{/youtube}