Данас је на Термоелектрани “Никола Тесла” А одржана конференција за медије поводом трајног решења проблема развејавања пепела и затрпавања касете 1 земљом.

Државни секретар у Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине Дејан Новаковић рекао је да је решавање овог проблема доказ одличне сарадње између министарства и локалне самоуправе. 

– Такође, сваки проблем је решив уколико се правовремено реагује. Сви су мислили да ће се овај проблем пребацити за наредну годину, али руководство ПД “ТЕНТ” је успело да овај проблем реши у кратком временском периоду. Предстоји нам засад траве и већ наредне године овде ће бити зелена ливада. Оно што се променило у међувремену је да се пепео више не посматра као проблем и као отпад, него га држава сад посматра као сировину. Податак да преко три милијарде евра вреди сав пепео у Србији је фрапантан и ако се томе приступи како треба бенефит може имати и држава и локална средина. Пепео се у Европи рециклира у скоро 90 процената, док у Србији тај проценат износи око 5 одсто укупне количине. Разноразни су начини на који се може искористити пепео, али најраспрострањеније је да се користи за асфалтирање путева – казао је Новаковић. 

Мирослав Чучковић, председник Градске општине Обреновац, указао је да је проблем решен заједничким снагама општине Обреновац, Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине и Привредног друштва “ТЕНТ”. 

– Драго нам је што су у Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине прихватили наш предлог да на пепео гледају као на сировину и да тај предлог уђе у измену закона у Народној скупштини Републике Србије. Уколико се закон измени ми ћемо пепео моћи да искористимо већ приликом градње аутопута ”Коридор 11”. Сматрам да заједничким снагама са министарством и “ТЕНТ”-ом можемо постићи веома висок стандард у заштити животне средине и очувању здравља људи у Обреновцу. Желим да се захвалим свим радницима “ТЕНТ”-а, извођачу радова и руководству које је радило на затрпавању депоније, јер знам да су уложили надљудске напоре да овај посао буде што пре завршен – рекао је Чучковић. 

Заменик председника Градске општине Обреновац Драгослав Мршевић захвалио се саветима месних заједница Кртинска и Уровци који су још почетком маја скренули пажњу на проблем развејавања пепела.  Он је додао да је проблем који је у неколико наврата задесио општину Обреновац  изнад политике и изразио задовољство што је проблем решен. Такође је подсетио да се и у Народној скупштини Србије, преко посланика Ивана Карића, чуло за проблем што је резултирало укључивањем свих релевантних институција, а све у циљу да се грађанима у Обреновцу обезбеде нормални услови за живот.

Директор корпоративних послова ПД “ТЕНТ” Војин Несторовић истакао је да је посао вредео скоро 57 милиона динара и да је извођач радова у потпуности испоштовао динамику радова и рокове. 

– Ми смо успели да на површини од 70 хетара наспемо преко 120 000 кубних метара земље и направимо слој који је дебљине од 10 до 35 цм. У наредних пет дана остало је да се затрпају још неки делови који су прескочени и целокупан посао ће бити завршен пре рока који је по уговору био 22. септембра ове године. Што се тиче друге касете која је још увек активна и на коју се одлаже пепео, тамо тренутно немамо проблема јер се на њој налази такозвано ”водено огледало”, тачније језеро, и та касета се константно прска воденим топовима чиме се спречава развејавање пепела – објаснио је Несторовић. 

{youtube}m-IST9wI94c{/youtube}