Данас је у згради Градске општине Обреновац одржана конференција за медије поводом расписивања тендера за радове који се очекују на територији општине Обреновац. Ради се о изградњи две саобраћајнице, обилазници око Обреновца  и реконструкцији дела пута Грабовац-Бањани, од надвожњака до основне школе у Грабовцу, и о радовима за завршетак бањског комплекса.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је протеклих годину дана урађен велики посао на припреми ових пројеката.

– Велики посао је иза нас, пре свега обезбеђивање финансијских средстава. Није било лако наћи средства за завршетак бањског комплекса и излобирати у Влади Републике Србије да нам обезбеди 55 милиона динара за тај посао. Такође, у оваквим финансијским условима нимало није било лако обезбедити средства у буџету у висини од око два милиона евра за две саобраћајнице. Свој максимум су дали Одељење за имовинско-правне и стамбене послове и Јавно предузеће за изградњу Обреновца. Они су свакодневно радили на припреми папира, дозвола, експропријацији, на изради пројектне документације, изради пројеката и то је огроман посао. Ово је први пут у нашој општини да се јавно путем медија објављује тендер. Време за примање понуда трајаће 40 дана и на тендеру могу учествовати апсолутно сви који буду задовољили услове. Ове две саобраћајнице су од централне важности за нашу општину. Коначно ће се растеретити саобраћај у центру града и смањиће се његов интензитет код Прве обреновачке основне школе. Такође, потпуно ће бити реконструисан пут кроз Грабовац према Бањанима, што ће омогућити великом броју становника који користи тај део пута безбедно путовање до посла, школе или лекара.  Надам се да ћемо по завршетку јавне набавке и одабиру извођача до краја године имати завршене ове две саобраћајнице. Оно што је за нас такође јако битно јесте развој туризма у нашој општини и пре неколико година започета је изградња бањског комплекса. Овим средства ћемо заврштити бању. Пројекат је морао бити прерађен и препројектован, јер је у првобитном плану било предвиђено да бања има три ламеле. Када ови послови буду завршени моћи ћемо да понудимо адекватну туристичку понуду, пре свега гостима из Београда, али и свим осталим заинтересованим људима. Мислим да је развој општине Обреновац незаустављив – закључио је Чучковић. 

Директор Јавног предузећа за изградњу Обреновца Слободан Молеровић рекао је да је у процесу израда тендерске документације. 

– Прибавили смо све потребне дозволе, сагласности, техничка документација је урађена. Ових дана ће бити објављени јавни позиви за конкурисање на тендеру на порталу Јавних набавки и на веб сајту Јавног предузећа за изградњу. Ми смо испоштовали законску обавезу, објавили смо претходно обавештење где смо објавили и дефинисали место реализације будућих послова, природу посла као и основну цену која би требало да послужи као орјентир будућим произвођачима. Ови послови су најзначајнији у раду Јавног предузећа за изградњу и ми ћемо у тендерској документацији захтевати одређене рокове и квалитет који су у складу са изабраном технологијом у извођењу радова. Ми ћемо смањити рокове за завршетак радова, а при том да то не иде на квалитет. Што се тиче тога да је грађевинска сезона при крају, морам да кажем да постоје земље у којима зима траје дуже него код нас па се опет гради. Такође, покушаћемо да искористимо сваки леп дан без снега и надам се да ће до половине децембра радови бити готови – казао је Молеровић. 

Члан Већа градске општине Обреновац Љубиша Дамњановић позвао је обреновачке привреднике да се удруже и да конкуришу на ова три тендера. 

– У питању је велики обим посла, огромна средства се улажу у инфраструктуру и ја позивам све обреновачке привреднике и предузећа да се удруже и да заједнички наступе и конкуришу на тендерима који ће бити објављени ускоро. Стручни надзор ће имати Јавно предузеће за изградњу Обреновца, али свакодневно ће се вршити контрола радова да нам се не би поновила ситуација са Ваљевским путем када је иста деоница рађена два пута у року од три године – рекао је Дамњановић.

{youtube}yal7k2BVZCo{/youtube}