Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић обишао је данас два истурена одељења Основне школе ”Дражевац” у Баљевцу и Јасенку. Повод је, поред почетка школске године, био и прикључење на водоводну мрежу истуреног одељења у Баљевцу, као и увођење парног грејања у одељење у Јасенку.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић пожелео је срећан почетак школске године свим ученицима и њиховим родитељима и истакао да је општина створила адекватне услове за образовање.

– Поред сјајних услова у области образовања ми ћемо и ове школске године наставити са програмима бесплатног летовања и зимовања за сву децу нижих разреда, док старији ученици имају могућност да до осамнаесте године бесплатно тренирају спорт који год желе. Оно чему они треба да се посвете је да стичу што више знања, да добро уче, да буду пре свега добри људи, а знање је нешто што им никада нико не може узети. Оно што нас забрињава јесте 100 првака мање него прошле године. Имамо ситуацију да у истуреном одељењу у Баљевцу немамо други разред и то је нешто што треба да забрине и нас у Градској општини Обреновац и Град Београд и Србију уопште. Ми ћемо се против тога борити и нећемо посустати, улагаћемо у инфраструктуру и објекте са надом да ће се родитељи одлучивати да имају већи број деце у својим породицама, а самим тим ће и цела општина напредовати – рекао је Чучковић.

Заменик директора ЈКП ”Водовод и канализација” Мирко Кнежевић рекао је да је ово прва генерација ђака која ће имати воду у школи.

– Изградњом другог дела водоводне мреже ми смо успели на исту да прикључимо и школу у Баљевцу, што значи да ће ученици коначно имати исправну воду у школи и неће више морати да доносе воду за пиће од куће. Урадили смо око 1,5 километара примарне мреже и око километар секундарне. Наше екипе сада тренутно раде на прикључењу домаћинстава и за сада све напредује по плану – рекао је Кнежевић. 

Директорка Основне школе ”Дражевац”  Слободанка Смиљковић рекла је да је у овој школској години исти број ученика као и у претходној.

– Број нових ђака стагнира, једино у Јасенку имамо нешто мањи број ђака. Што се тиче почетка школске године сва одељења су спремна, како у матичној школи, тако и у истуреним одељењима. Оно што је ново за нас, јесте што смо заслугом општине Обреновац коначно у школи у Баљевцу добили исправну воду и што ће то деци омогућити да лакше функционишу. У истуреном одељењу у Јасенку планирано је да за коју недељу добијемо и грејање, тако да ће се деца током зиме грјати на еколошко гориво пелет – казала је Слободанка Смиљковић. 

Борис Ивковић, директор ЈКП ”Топловод”, истакао је да је то јавно предузеће друштвено одговорна компанија која води рачуна о својој заједници.

– Трудимо се да будемо део културног, образовног, друштвеног и привредног живота Обреновца. Ове године смо решили да се укључимо и помогнемо нашем оснивачу општини Обреновац. Урадили смо пројекте за истурена одељења која немају грејање, а за ову јесен до почетка грејне сезоне планирано је  да у два истурена одељења уведемо централно грејање са пећима која користе еколошко гориво пелет. Једна од те две пећи ће бити стављена у употребу у истуреном одељењу Основне школе ”Дражевац” у Јасенку и то ће омогућити овим малишанима да безбрижно дочекају зиму и хладније дане – рекао је Ивковић. 

{youtube}bd0A33AXi-E{/youtube}