Неформално изјашњавање становника Градске општине Обреновац о пројекту “Обреновац, општина која учи енглески језик” је завршено у суботу, 28. новембра.
У гласачку кутију је убачено укупно 668 гласачких листића.

Чак 42 листића су била “неисправна” (од чега 38 са заокруженим одговором ДА и 4 са заокруженим одговором НЕ): гласало је 16 особа које нису са територије наше општине, двојица су гласала на више листића, 6 лица је искористило гласачки листић за упућивање “шаљивих” порука, а 17 гласача је попунило листић тако да њихов идентитет није могуће утврдити ни проверити.

Важећих листића је било укупно 626. Већина од 607 гласача је за спровођење пројекта, док се 19 гласача изјаснило против. Дакле, око 97% од укупног броја гласача који су уредно попунили гласачки листић је дало пројекту позитивну оцену.

Када је реч, пак, о “излазности” наших суграђана на ово изјашњавање, свакако се мора узети у обзир то да су аутор пројекта и Канцеларија за младе, која је пројекат подржала, располагали врло оскудним ресурсима (финансијским, материјалним и кадровским), што је чинило немогућим извођење неке озбиљније промотивне кампање. Тачније, све се сводило на директну комуникацију аутора пројекта са грађанима, и то уз територијално ограничење на уже градско подручје Обреновца. Ипак, контакт уживо са Обреновчанима (без обзира на то што је обухваћен само веома мали део популације) је заиста упечатљиво потврдио да они сматрају учење и степен познавања енглеског језика приоритетним питањем, како за појединца, тако и за локалну заједницу у целини. Спремност да се прионе на озбиљно учење енглеског језика је, сасвим очекивано, најизраженија код ђачке популације, док генералну подршку омасовљењу учења енглеског у нашој средини и употреби буџетских средстава Општине у те сврхе подједнако снажно пружају све старосне и професионалне групе.

Непосредно по завршетку гласања, у Канцеларији за младе је обављено наградно извлачење: из гласачке кутије је извучен гласачки листић који је попунио Александар Спасић из Обреновца. Срећни добитник је рођен 1994. године, а ученик је I разреда Техничке школе у Обреновцу. Он је освојио књигу “The Good Grammar Book” (ISBN број 9780194315197 ), наслов чувене британске издавачке куће Oxford University Press. То је књига из граматике енглеског језика.

Податке о броју гласача – збирно и по годиштима, затим коментаре, примедбе, сугестије и питања гласача, као и фото илустрације можете видети ако кликнете на наслове следећих докумената: