”Капабланка” веза са Кубом
Дечији шаховски клуб ”Хозе Раул Капабланка”, почео је са радом, 19. новембра, у Обреновцу. У присуству амбасадорке Кубе Мерцедес Мартинез Васкес, Мирољуба Филиповића, председника Друштва српско – кубанског пријатељства, Жељка Јоветића, председника ГО Обреновац, академика Михаила Марковића,представника Шаховског савеза Србије и Београда и бројних гостију, присутне је поздравио директор клуба Драган Тришић.

– Наш клуб је основан пре шест месеци са циљем даљег развоја, омасовљења и популаризације шаха међу младима у Обреновцу и шире. Трудићемо се да кроз темељан и стрпљив рад продубимо корене шаховске игре учећи њене основе – изјавио је Тришић, неуморни шаховски педагог.
Амбасадорка Васкес је изразила велико задовољство што присуствује отварању првог шаховског клуба који носи име великана светског и кубанског шаха и да ће ово бити прилика за зближавање деце шахиста два народа. Председник ГО Обреновац Жељко Јоветић је најавио да ће општина наставити да подржава рад клуба који ће повезивати Обреновац и Србију са Кубом. Затим су амбасадорка Васкез и Жељко Јоветић симболично повукли прве потезе и тако озваничили почетак рада.

 

Просторије клуба налазе се на Тргу др Зорана Ђинђића (изнад бившег „Централа“), и деца ће бити у могућности да се три пута седмично окупљају и уче шах.