Представници Градске општине Обреновац  потписали су у Вишеграду повељу о братимљењу општине са шест општина  из дринског и романијског подручја. Општине које су потписале повељу су: Вишеград, Рудо, Чајниче, Ново Горажде, Соколац и Рогатица.

Повељу је у име општине Обреновац потписао председник општине Мирослав Чучковић.

Он је том приликом рекао да у Обреновцу данас живи и ради преко десет хиљада људи из источног дела  Републике Српске.

– Ти људи у свом срцу носе градове из којих су дошли. Овим братимљењем ствараће се јаче везе између Срба са ове и са оне стране реке Дрине. Циљ је да се у економском, културном и спортском смислу направи сарадња између нашег града и ових општина у Републици Српској. Ми ћемо се потрудити да се у наредном периоду побољша и унапреди сарадња са ових шест општина. Ово је одлична прилика, како за њихове, тако и за наше привреднике, спортисте и људе који се баве културом да се повежу, остваре сарадњу и заједно побољшамо квалитет живота у Обреновцу и у свих шест општина у овом делу Републике Српске – казао је Чучковић.

Представник општине Вишеград Славиша Мишковић истакао је да је овај чин братимљења утемељен у уговору о специјалним везама између Републике Српске и државе Србије.

– Управо ове општине дринског подручја које су данас потписале повељу чине кичму и основна су база за сарадњу између Србије и Републике Српске. Ово је велики дан за све нас и надамо се да ће ова сарадња уродити плодом – казао је Мишковић.

Представник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да се потенцијали за сарадњу између Обреновца и Соколца крију у дрвно-прерађивачкој индустрији, пољопривреди и у развоју туризма између ове две општине.

Иницијативу за братимљење шест општина дринског подручја и општине Обреновац покренуло је удружење грађана ”Будућност Обреновца”.

{youtube}epJzbH8KuPU{/youtube}