У Ректорату Универзитета у Београду јуче су додељена признања у оквиру пројекта ”Пут ка врху” који је настао 2000. године са основном идејом афирмације привредног и друштвеног стваралаштва Србије.

Градска општина Обреновац добила је признање “Капетан Миша Анастасијевић” у категорији “Најбоља локална самоуправа Града Београда” и то за остварена достигнућа у друштвеним и привредним делатностима. У име општине Обреновац награду је примио председник ГО Обреновац Мирослав Чучковић.

Он је том приликом рекао да је јако значајно што је препознато оно што се ради у Обреновцу.

– Наћи се у оваквом друштву и са овако великим именима је част и нешто што је веома значајно за нашу општину, јер смо до сада често помињани у негативном контексту. Данас ми стојимо раме уз раме са најуспешнијим компанијама и појединцима у Србији. Ово је признање за све нас који радимо у Општинској управи, признање за све Обреновчане. У свим пројектима због којих смо добили  ово признање учествовали су и обреновачки лекари, студенти, професори, пензионери, приватници, као и људи из културе и уметности. Поносан сам што сам на челу општине која има људи које су и добили ову награду. Данас имамо ситуацију да општину Обреновац копирају у свим деловима Србије. Свуда се тражи начин да се оформи фонд као што је ”Фонд солидарности Иван Батинић”, или реализује пројекат бесплатног летовања и зимовања за све малишане, као и бесплатан спорт за све младе од 10 до 18 година и да се запосле професори физичке културе и лекари. Јако ме радује што је привредни амбијент наше општине препознат као нешто што може донети нова радна места нашим суграђанима. За крај бих желео да честитам свим Обреновчанима на овом признању и да кажем да сам јако поносан на оно што смо до сад заједничким снагама учинили за наш град – рекао је Чучковић.

За развој пољопривреде и унапређење аграра признање ”Капетан Миша Анастасијевић” добила је компанија А.Д. Драган Марковић из Обреновца.

Драган Миливојчевић, директор компаније, рекао је да  је срећан што је ово признање отишло у праве руке.

– Компанија А. Д.  Драган Марковић је успела да у врло кратком времену од ситуације да се плате нису примале по неколико година, да је сточни фонд пред уништењем, стане на ноге и да послује позитивно. Приход је повећан дванаест пута. Данас имамо преко 22 000 грла свиња и говеда. Производња воћа је подигнута на виши ниво. Плате се редовно исплаћују и ја сам презадовољан због тога. Ми смо, уз помоћ Владе Србије, успели да ревитализујемо још 12 предузећа и реструктуирамо фирме које су прошле кроз неуспеле приватизације – казао је Миливојчевић.

Владо Маркановић, директор “Медиа Инвент” из Новог Сада, који је организатор доделе признања, казао је да су критеријуми за доделу били пословност, кооперативност, односи са јавношћу, као и моралне и етичке вредности.

– Капетан Миша Анастасијевић је био највећи српски добротвор и ктитор. Наша идеја је да наградимо индивидуалце, компаније и управе које иду Капетан Мишиним путем.  Обреновац је индустријски развијен и близу је Београда. Иницијатива је покренута из Привредне коморе Београда и ми смо то прихватили. Неколико  пута смо долазили у вашу општину и приметили смо да се у последње време Обреновац доста променио. Осетили смо ту енергију који су нам пренели људи са којима смо разговарали и једногласно смо донели одлуку да Обреновац добије ово признање – објаснио је Маркановић.