Комисија за сарадњу са невладиним организацијама и омладином на седници одржаној 03.06.2013. године, на основу члана 14. Правилника о начину финансирања пројеката организација цивилног друштва, непрофитних и неполитичких организација средствима буџета градске општине Обреновац VI–03 број 020–1/82 од 21.09.2012.године и VIII–01 бр. 020–4 / 23 од 15.03.2013. године, а по спроведеном јавном конкурсу расписаном 11. априла 2013. године, Већу градске општине подноси:

 

ИЗВЕШТАЈ
О СПРОВЕДЕНОМ ПРВОМ ЈАВНОМ КОНКУРСУ ЗА УЧЕШЋЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ОБРЕНОВАЦ У ФИНАНСИРАЊУ ПРОЈЕКАТА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА, НЕПРОФИТНИХ И НЕПОЛИТИЧКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА СРЕДСТВИМА БУЏЕТА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ОБРЕНОВАЦ ЗА 2013. ГОДИНУ, РАСПИСАНОГ ОДЛУКОМ VIII-03 БР. 020- 4/ 28 ОД 11. АПРИЛА 2013. ГОДИНЕ 

I

На први јавни конкурс расписан Одлуком председника Градске општине за финансирање пројеката невладиних оргаизација средствима буџета градске општине Обреновац за 2013. годину, који је био отворен од 11. априла до 07. маја 2013.године (рок предвиђен , стиглo je 16 пријава, следећих невладиних организација:

  1. Удружење „Перило Забрежје“ са пројектом „Фестивал ослобађање“ – Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је организовање културно – историјских догађаја и приказивање неискоришћених туристичких потенцијала Забрежја.
  2. Центар „МС иновације“ са пројектом „Мој успех у школи много је бољи“ – Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је развијање способности и квалитетније организовање времена за учење, као и побољшање радних навика и метода учења деце млађег школског узраста.
  3. Удружење љубитеља реке Саве „Еко Сава 40“ са пројектом „Еко патрола на водозахвату оштине Обреновац“ – Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је организовање еколошке патроле на реци Сави.
  4. Удружење грађана „Зелени Обреновац“ са пројектом „Говорим тихо и носим пса са собом“ – Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је заштита и очување јавних зелених површина.
  5. Удружење грађана хуманиста за Коксаки истраживања „Вивацитет“ са пројектом „Спортом до здравља“ – Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је промовисање и афирмација спорта/рвања као извора здравих животних навика младих особа у развоју.
  6. Удружење грађана „Поверење“ са пројектом „Социјално предузетништво–примери добре праксе“ – Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је радионичарски рад у организацији удружења „Етно-Мока“.
  7. Удружење грађана „Лекс национал“ са пројектом „Лекс омладински радио“ – Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је информисање младих путем интернет омладинског радија.
  8. Удружење пољопривредника Обреновац са пројектом „Предности примене савремене агротехнике у сувом ратарењу“ – Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је примена савремених агротехничких мера у сврху повећања приноса и побољшања квалитета зрна.
  9. Тениски клуб „Бели спорт“ Обреновац са пројектом „Тенис–спорт за све“ – Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је пружање стручних и организованих спортских активности у оквиру тениског спорта деци предшколског и школског узраста.
  10. Обреновачки женски центар–Ожец са пројектом „Школа без насиља“ –  Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је смањење насиља у школама.
  11. Центар за грађанско деловање са пројектом „Лето за младе“ – Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је побољшање културних садржаја за младе и мобилисање младих за учешће у организовању тих садржаја.
  12. Удружење „Еко–двориште“ са пројектом „Пут ка ЕУ фондовима“ –  Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је подизање капацитета удружења и њихово оснаживање за приступ фондовима ЕУ.
  13. Удружење грађана „Грађански одговор“ са пројектом „Покажи ми, знаћу“ – Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је повећање доступности и проширивање спектра релевантних знања и вештина ученика обревачких основних и средњих школа.
  14. Удружење „Етно Мока“ Забрежје – Оцењено је да приложена није документација комплетна, јер у пријави не постоји пријавни образац, а такође, пријава је адресирана на другу Комисију.
  15. Друштво за церебралну и дечју парализу Обреновац са пројектом „Полудневни боравак + теренска подршка породици ОСИ ПЕБ + ТПП“ – Оцењено је да је приложена документација комплетна. Циљ пројекта је развијање новог облика ванинституционалне социјалне подршке особама са инвалидитетом.
  16. Удружење за заштиту животиња „Опстанак“ са пројектом „Азил нам је једини спас-изгради га за нас“ –  Оцењено је да приложена није документација комплетна, јер не постоји достављена документација у ЦД формату.

II

Од укупно 16 пријава на конкурсу, Комисија прелаже да се 2 пријаве одбаце из разлога што уз пријаву није поднета комплетна документација, односно није поднета у складу са прописаним циљевима и административним условима, и то:

  1. Удружење „Етно Мока“ Забрежје – Оцењено је да приложена није документација комплетна, јер у пријави не постоји пријавни образац, а такође, пријава је адресирана на другу Комисију.
  2. Удружење за заштиту животиња „Опстанак“ са пројектом „Азил нам је једини спас-изгради га за нас“ –  Оцењено је да приложена није документација комплетна, јер не постоји достављена документација у ЦД формату.

  III

ПРЕДЛОГ КОНАЧНЕ РАНГ ЛИСТА СА БОДОВИМА ПРЕОСТАЛИХ 11  ПРОЈЕКАТА

По разматрању пријава и достављене документације подносилаца који испуњавају услове конкурса, од стране свих чланова Комисије пројекти су појединачно оцењени у складу са мерилима и критеријумима утврђеним Правилником и Одлуком о расписивању конкурса. Након објављивања предлога ранг листе 27.05.2013. године и по истеку рока за подношење приговора, сачињена је РАНГ ЛИСТА са збиром укупних бодова за сваки пројекат, на начин како следи:

Р А Н Г   Л И С Т А

  1. Удружење „Перило Забрежје“ са пројектом Фестивал ослобађање . . . . . . . . . 56,75
  2. Центар за грађанско деловање са пројектом Лето за младе . . . . . . . . . . . . . . . . 54,25
  3. Центар „МС иновације“ са пројектом Мој успех у школи много је бољи . . . . 53,25
  4. Удружење „Еко–двориште“ са пројектом Пут ка ЕУ фондовима . . . . . . . . . . . 52,75
  5. Удружење пољопривредника Обреновац са пројектом Предности примене савремене агротехнике у сувом ратарењу . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .48,50
  6. Удружење грађана „Лекс национал“ са пројектом Лекс омладински радио . .45,00
  7. Удружење љубитеља реке Саве „Еко Сава 40“ са пројектом Еко патрола на водозахвату општине Обреновац . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44,50
  8. Удружење грађана „Поверење“ са пројектом Социјално предузетништво–примери добре праксе . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43,25
  9. Удружење грађана „Грађански одговор“ са пројектом Покажи ми, знаћу . . . 42,25
  10. Друштво за церебралну и дечју парализу Обреновац са пројектом Полудневни боравак + теренска подршка породици ОСИ ПЕБ + ТПП . . . . . . . . . . . . . . . . 40,50
  11. Удружење грађана „Зелени Обреновац“ са пројектом Говорим тихо и носим пса са собом . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40,00
  12. Обреновачки женски центар–ОЖЕЦ са пројектом Школа без насиља . . . . . 34,75
  13. Удружење грађана хуманиста за Коксаки истраживања „Вивацитет“ са пројектом Спортом до здравља . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31,25
  14. Тениски клуб „Бели спорт“ Обреновац са пројектом Тенис–спорт за све . . . 28,75

На основу утврђене ранг листе Комисија предлаже да се средствима буџета Градске општине Обреновац финансирају пројекти од 1 до 4 утврђене ранг листе, а да се пројекти наведени по тачкама од 5 до 14 одбију, због лошег квалитета предлога пројекта и предлога буџета.

Комисија такође предлаже да се носиоцима реализације пројекта од 1 до 4 утврђене ранг листе, расположива средства из буџета опредељена за расподелу по конкурсу за 2013. годину одобре у умањеном, а не у траженом износу, у зависности од спецификације – врсте трошкова и оцене њихове реалности. 

IV

ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗБОРУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ ЋЕ СЕ ФИНАНСИРАТИ ИЗ БУЏЕТА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ ОБРЕНОВАЦ У 2013. ГОДИНИ, СА ИЗНОСОМ СРЕДСТАВА

            На основу Ранг листе из тачке III овог извештаја Комисија предлаже Већу и председнику Градске општине Обреновац да донесу одлуку о избору пројеката невладиних организација, који ће се финансирати средствима буџета Градске општине Обреновац у 2013. години са  укупним износом од 1.200.000,00 динара.

            Предлаже се да се носиоцима реализације пројекта од 1 до 4 одобре појединачни износи средстава:  

  1. Удружење „Перило Забрежје“ са пројектом Фестивал ослобађање . . . . . . . . . 373.896,00 динара
  2. Центар за грађанско деловање са пројектом Лето за младе . . . . . . . . . . . . . . . . 341.153,00 динара
  3. Центар „МС иновације“ са пројектом Мој успех у школи много је бољи . . . . 235.000,00 динара
  4. Удружење „Еко–двориште“ са пројектом Пут ка ЕУ фондовима . . . . . . . . . . . 249.951,00 динара

V

            По разматрању предлога Комисије а на основу сагласности Већа градске општине, председник Градске општине донеће одлуку о избору пројеката који се финансирају из буџета Градске општине Обреновац у 2013. години, у складу са предлогом Одлуке из тачке IV овог Извештаја, који садржи 4 пројекта и чија је укупна вредност 1.200.000,00 динара.

            Одлуку је потребно доставити учесницима јавног конкурса и објавити на исти начин на који је објављен јавни конкурс.

            На основу Одлуке из првог става ове тачке председник Градске општине закључиће уговоре о финансирању пројеката невладиних организација средствима буџета Градске општине у 2013. години у року од 15 дана од дана доношења Одлуке. 

Сви подносиоци пројекта којима буду опредељена средства из буџета Градске општине Обреновац, по овом конкурсу, су дужни да на обрасцима који ће бити приложени уз Уговор, достављају наративне и финансијске месечне извештаје ( у року од 7 дана по истеку месеца ) и завршни извештај (након реализације пројекта, најкасније у року од 45 дана.), по истеку текуће године у којој су средства одобрена.

Одлуку о избору пројеката који ће се финансирати средствима буџета Градске општине Обреновац можете погледати овде
Одлуку о одбацивању пријава можете погледати овде
Одлуку о одбијању пријава можете погледати овде.