Невреме које је јуче погодило општину Обреновац опустошило је њиве у 14 села на територији општине. Штета која је настала је углавном стопроцентна.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић данас је са сарадницима обишао село Грабовац. Он је том приликом рекао да је невреме нанело огромне штете пољопривреди. 

– Јуче је од града страдало преко 1000 домаћинстава, а велика већина њих стопроцентно. Ми смо први пут у историји субвенционисали осигурање усева. Пољопривредници су у разговору са мном на сајму у Новом Саду апеловали да им помогнемо уколико буде дошло до неких временских непогода, и ја сам их тада молио да дођу у општину и осигурају своје усеве. Сада као резултат имамо да се само педесет људи осигурало, а скоро је хиљаду оних који су неосигурани, а чији су усеви страдали потпуно. Позивам оне произвођаче чије усеве невреме није захватило да дођу и осигурају се по цени од 1200 динара по хектару, док остатак субвенционише општина Обреновац. На нама као општини је да се обратимо Влади Републике Србије, Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и свим релевантним чиниоцима за помоћ. Ми смо прелиминароном анализом дошли до цифре од 11 милиона динара настале штете. Ту нам штету неко мора надокнадити, а поставља се питање одговорности оних који дејствују противградним ракетама. Заблуда је да ми у Обреновцу можемо бранити наш град одавде. Градоносни облаци се уништавају још при преласку на реци Дрини или у околини Вршца, у зависности одакле олуја долази. Неко мора да преузме одговорност за насталу штету и обештети обреновачке пољопривреднике. Противградна заштита је у надлежности Министарства унутрашњих послова и њима ћемо се такође обратити. Уколико добијемо новац за обештећење ми већ имамо спремну комисију која ће сразмерно насталој штети вршити надокнаду штете – казао је Чучковић.

Члан Већа Владислав Миљковић је нагласио да је мали број села остао незахваћен олујом.

– Села која су обухваћена градом су претрпела скоро стопроцентну штету. Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић се заложио да изнађемо могућност да се обештете пољопривредници, пошто општина нема средстава за те сврхе. Обиласком погођеног подручја видели смо да је кукуруз поравнат са земљом, а пшеница и јечам су уништени у класу. Праве анализе моћи ће да се дају тек за неколико дана, када ће се видети праве размере ове непогоде – рекао је Миљковић.

{youtube}3aw3_GRvFSg{/youtube}