У организацији шаховског клуба ”Хозе Раул Капабланка” у центру града данас је одржана шаховска симултанка у којој су учествовали најмлађи чланови овога клуба. Преко тридесет малишана је на тргу Др Зорана Ђинђића показало своје умеће у шаху.

Специјални гости поводом рођендана клуба били су амбасадорка Кубе Мерцедес Мартинез Валдез и председник Спортског савеза Србије Александар Шоштар.

Председник шаховског клуба  ”Хозе Раул Капабланка” Драган Тришић рекао је да је ово први пут да се у овом броју и на отвореном одржава оваква сумултанка.

– Ово је први пут у нашој организацији да се у оволиком броју окупимо и да овако велик број деце игра истовремено шах под ведрим небом. Деца су изузетно талентована. Од ове генерације очекујемо доста, нарочито од девојчица које су у Другој савезној лиги освојиле треће место. Иначе, они су сви основци али наступају у сениорској конкуренцији – закључио је Тришић.

Помоћник председника општине Обреновац Иван Јегоровић истакао је да ће, као и до сада, шаховски клуб ”Хозе Раул Капабланка” имати подршку општине Обреновац.

– Обреновац је град спорта и јако ми је драго што данас видим оволики број деце на једном месту. Шах је једна дивна мисаона игра и ми нисмо свесни колико се шаховска табла рефлектује на живот уопште. Да би сте се бавили шахом морате размишљати и по десетину потеза унапред. Шах нас учи да размишљамо и чини нас бољим људима. Овај клуб окупља преко 30 малишана и они ће што се тиче општине Обреновац увек имати нашу подршку у свему –  рекао је Јегоровић.

Њена екселенција амбасадорка Кубе Мерцедес Валдез Мартинез изразила је задовољство што је поново у Обреновцу.

– Мене и Кубу везује велико пријатељство са вашим градом. Ја сам неизмерно срећна што видим оволико насмејаних дечјих лица данас овде. Шах је на Куби веома популарна игра и један од најпознатијих спортова у нашој земљи. Праву експанзију је добио после револуције када је шах покренуо Чегевара. Ми имамо доста шаховских велемајстора који учествују на међународним турнирима. Код нас се шах вежба и учи у школама тако да могу рећи да сам и ја познавалац ове древне игре коју врло често упражњавам у слободно време – казала је амбасадорка.

Част да отвори турнир имао је председник Спортског савеза Србије Александар Шоштар. Он је том приликом рекао:

– Имам велико задовољство да испред Спортског савеза Србије отворим овај турнир. Спортски савез Србије је увек присутан када је спорт у питању и радо смо се одазвали да будемо ваши гости данас. Напоменуо бих да је овај турнир посебан јер је у склопу прославе 70. година од успостављања дипломатских односа Србије и Кубе. Овај дечји шаховски клуб носи име прослављеног кубанског велемајтра Хозе Раула Капабланке и то није случајно, он је био можда и највећи шахиста свих времена. Ја вам желим да уживате сваки дан у игрању шаха и у животу уопште, као што данас по овом лепом времену и у овом лепом амбијенту уживате – казао је Шоштар.

{youtube}silm4BjWgbc{/youtube}