Мултимедијална кампања “Чини ДОБРО” која се састоји из видео, аудио и графичких ауторских материјала, а коју на територији општине Обреновац реализују Волонтерски сервис општине Обреновац, Удружење “Снага оптимизма“ и њени креатори из Удружења “Шта хоћеш“, почиње данас и трајаће два месеца.

Циљ кампање је стварање свести код грађана о могућности и потреби за волонтирањем, широко прихватање идеје о организованом волонтирању али и волонтирању као начину доприноса добробити заједнице.

Како се каже у прогласу организатора: “Доброчинство је традиција коју не смемо да изгубимо. Помоћи у невољи, и незнанцу и комшији, бити човек, ствар је васпитања. И даље није забрањено покушати мењати свет набоље.“ Изнад свега, кампања је конципирана као порука хуманости, радости, среће, међусобног поштовања и дељења, свих оних емоција које недостају у атмосфери апатије, економске кризе и тмурних облака високе политике.

Велики број уметника ангажованих и потписаних на реализацији креативних садржаја, на добровољној основи, редак је пример волонтеризма, али и неопходности ширег активирања грађанства око циљева који могу довести до општег оплемењавања друштва. Донесени плански документи, стратегије и развојни планови остају мртво слово на папиру и форма, уколико сами грађани не преузму одговорност за праксу и позив на одговорност. Организатори кампање позивају све грађане, организације, институције и органе да се придруже и подрже кампању својим активностима.

Мирјана Лаиновић, председница Удружења “Снага оптимизма“, које је овогодишњи добитник награде “Звезда Београда“ за акције у којима је велики број волонтера ангажован да помогне, проводи време и размењује знања са особама трећег доба, волонтирање види као питање кућног васпитања и део традиције.

– Управо су та деца која су уживала месецима учећи старије људе да користе рачунаре питала зашто нас нема више. Волонтирање је прилика за дружење, учење, за смислен допринос друштву – рекла је Мирјана. 

Директор кампање Растко Шејић, из невладине организације “Шта хоћеш”, објашњава вишеслојност кампање “Чини ДОБРО“.

– На основном нивоу то подразумева позив људима да се прикључе волонтерским акцијама и сервисима, посвете део свога времена доброчинству, и организаторима волонтирања да осмисле и понуде идеје за заједнички рад. На други поглед, степен дехуманизације нашег друштва је толико болан да је добро дело постало анахронизам у мери да је новинска вест, опет у погубној мањини у односу на црну хронику. Зато је потребан позив на нормалност. Трећа раван је место културе, уметника, у друштву и бунтован степен спремности који је показало више од 20 аутора да волонтерски створе добра дела – каже Растко Шејић. 

Медијски спонзори кампање су РТВ “Маг” и Радио “Обреновац”, а читав пројекат подржан од стране Градске општине Обреновац.

У партнерству са Градом Београдом и Волонтерима Београда, Удружење “Шта хоћеш“ исту кампању реализује и на читавој територији Београда.

Заинтересовани за волонтирање преко Волонтерског сервиса општине Обреновац могу се пријавити преко онлајн форме која се налази овде.

{youtube}KG1dJneW6WU{/youtube}