Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић обишао је, заједно са председником Савета месне заједнице Трстеница Живорадом Павловићем, запарложене њиве у том селу.

 По речима председника општине Обреновац Мирослава Чучковића план општине је да у наредном периоду све необрађене њиве почну да се користе у пољопривредној производњи.

– С обзиром да је сетва завршена издали смо налог свим Саветима месних заједница да се направи попис њива у приватном власништву које су запуштене и запарложене у њиховом крају како бисмо ступили у контакт са власницима и видели начин на који им као општина можемо помоћи. У овој тешкој економској ситуацији не можемо да дозволимо да парцеле од по неколико хектара буду зарасле у коров и амброзију. Ако се узме у обзир да се на хетар и по земље засејане са пшеницом може добити близу седам тона пшенице што практично значи да бисмо могли да имамо 6000 векни хлеба.  Нисмо тако богато друшто да можемо на такав начин да се понашамо и катастар парцела ћемо проследити у Министартство пољопривреде, шумарства и водопривреде. Такође, обезбедићемо субвенције уколико власници буду желели да поново обрађују своје њиве или ћемо направити контакт са закупцима. Циљ је да ниједан квадратни центиметар земље у Обреновцу не остане необрађен, јер је то директан минус и за нашу општину и за све оне који се тим послом баве – казао је Чучковић.

Живорад Павловић, председник Савета месне заједнице Трстеница, нагласио је да се необрађивањем земљишта директно угрожавају њиве које се обрађују.

– Бавим се пољопривредом и обрађујем преко 12 хектара земље и тужно је гледати да се добре парцеле запусте. Самим тим што су запуштене на њима се јавља и коров и амброзија која се шири на околне њиве и угрожава усеве који се на њима гаје. Такође, све те необрађене њиве по правилу имају и неуређену обалу уз сам пут. Ми ћемо сада кренути да пописујемо њиве и контактирамо власнике да се у следећој сетви све њиве засеју – рекао је Павловић.

{youtube}BFyBrM6ukNE{/youtube}