На делу трасе будућег аутопута ”Јужни Јадран” која пролази кроз територију Градске општине Обреновац данас је почело вештачење парцела власника који су имали примедбе на претходно обављен поступак вештачења. 

Према речима начелника Одељења за имовинско-правне и стамбене послове Срђана Милосављевића у току је тећа и четврта фаза експропријације.

– Данас смо у Бровићу и ову трасу су вештаци из Градског завода за вештачење већ једном прешли. Сада смо дошли да размотримо захтеве људи којима се експроприше земљиште у коридору аутопута, а тражили су додатну експропријацију због тога што им коридор сече парцеле, па не могу да користе преостали део земље за обраду. Данас ћемо имати 11 увиђаја и вештаци ће донети одлуку да ли је њихов захтев оправдан или не. Кад буду готови налази и мишљења, налази ће бити достављени свим власницима и општини Обреновац и ми ћемо по тим стручним налазима деловати. Након овог дела иде се на одређивање накнаде и тиме су решени имовинско-правни односи на овом делу трасе аутопута – казао је Милосављевић.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић нагласио је да су се стекли услови да се отпочне са радовима.

– У петак је у Влади Републике Србије потписан уговор са извођачем радова о изградњи дела пута од Обреновца до Уба. Ми смо дошли данас у контролу радника који врше експропријацију и процене на парцелама, и задовољан сам што ова ствар иде брзо и што ћемо већ ове године отпочети са радовима. Рок за завршетак свих радова је 38 месеци и након тога ће наша општина имати потпуно нов и приступачан пословни амбијент. Овом изградњом аутопута отварају се могућности за нова радна места, пре свега на изградњи деонице, а такође и након изградње аутопута. Оно што је врло значајно је да је Одељење за имовинско-правне и стамбене послове ГО Обреновац одрадило одлично свој део посла. Даноноћно су радили на овом предмету, сваком власнику су се посебно посветили и посвећују се и даље. Сама изградња почиње одмах из правца Уба и динамика радова је дефинисана у Акцином плану Владе Репулике Србије. Оно што је битно је да ови вредни људи иду десетак километара испред грађевинских машина и ниједног тренутка нећемо допустити да администрација кочи напредак радова – рекао је Чучковић.

Симо Галовић, вештак из Градског завода за вештачење, је нагласио да се Завод бави вештачењем биљних култура и грађевинских објеката на траси коридора 10 и 11.

– До сада смо радили на доста општина кроз које пролазе ова два коридора. Завршили смо општину Уб и прешли у општину Обреновац. У овом тренутку једна екипа ради процену биљних култура, а друга грађевинских објеката на траси. Данас радимо такозване преостале делове и процене економског интереса да власници задрже и даље обрађују део парцеле која им остаје након одузимања дела који улази у трасу. До сада су одрађене катастарске општина Бровић и Пироман, и ово је друга фаза када поново идемо трасом и радимо те преостале делове. Оно што следи јесте обрада података у централи. Она подразумева процену вредности биљних култура и грађевинских објеката и ти подаци се шаљу у ЈП “Путеви Србије”, које даље прослеђује општинама које пишу решења по нашим проценама – изјавио је Галовић.

 
{youtube}_EsCp4qr13M{/youtube}