У Обреновцу је у суботу у школском центру предузећа ”Термоелектро” одржано прво Републичко такмичење заваривача ”Млади заваривач 2013.” Учесници такмичења су били ученици техничких школа из Титела, Пожеге, Панчева, Обреновца, Железника и Врања.

Будући мајстори овог заната су показали знање стечено током школовања које је у данашње време веома цењено и тражено на тржишту рада.

Младе завариваче у име главног покровитеља и града домаћина такмичења поздравио је председник градске општине Обреновац Мирослав Чучковић.

– Данас је ситуација са запошљавањем веома тешка, и срећан сам што смо успели да организујемо овакво такмичење у нашем граду. Оно што је још битније, успели смо да остваримо циљ да се у нашој Техничкој школи званично отвори одељење заваривања. Изградња Треће магистрале топловода, изградња блока Б3, ремонти који су неопходни “Термоелектрани”, као и изградња коридора 11 су сигурно потенцијали који се могу искористити да се млади људи запосле. Заваривач је данас једно поносно занимање са добрим примањима и ја га препоручујем свим младим момцима који не желе да студирају – казао је Чучковић.

Своје задовољство учешћем у организацији овог такмичења изразио је и директор ЈКП ”Топловод” Борис Ивковић.

-Изузетно ми је драго што промовишемо занимање за које се не чека посао и занимање чија је плата изнад просека и у земљи и у иностранству. Стало нам је да Обреновац као престоница енергетике Србије буде и расадник овог кадра – рекао је Ивковић.

Председник Друштва за унапређивање заваривања у Србији, Бранислав Лукић, иначе иницијатор и главни организатор такмичења истакао је да су се Обреновац и предузеће ”Термоелектро” показали као добри домаћини оваквог такмичења.

– Веома смо задовољни љубазношћу и предусретљивошћу домаћина и неизмерно смо им захвални што су дали свој допринос да ово такмичење успе – рекао је Лукић.

Међу младим заваривачима нашла се и једна дама, ученица школе за обуку заваривача из Врања, Милена Николић.

– Чула сам да постоји конкурс и у том тренутку нисам могла да пронађем посао, завршила сам пољопривредну школу, потом сам уписала правни факултет, али сам ипак одлучила да радим као заваривач. Колеге добро реагују на мене, међусобно се поштујемо и сарађујемо и помажемо једни другима – казала је Милена.

Школски центар предузећа ”Термоелектро” више од педесет година успешно врши обуку и преквалификацију будућих заваривача. Управница тог центра Зорица Гаврић изразила је задовољство што су млади заинтересовани за ово дефицитарно занимање.

– Наша школа је отворена за све кандидате и сва заинтересована лица да код нас да науче да обављају овај занат – рекла је Гаврићева.

Најбољи млади заваривачи ове године су Немања Стевановић, Никола Станојловић, Мирко Пољашевић и Немања Миленковић. Они су као победници овог такмичења освојили пут и учествовање на Међународном сајму заваривања у Есену, као и вредне апарате и опрему за заваривање. Победници у категорији средњошколаца су Јован Бабић, Властимир Васић, Никола Божовић и Иван Пантелић. 

{youtube}qm8UBP1gXB4{/youtube}