Данас је поводом црквене славе Марковдан, после 64 године, први пут одржана литија у Баричу. Овогодишњи домаћин сеоске славе био је председник Савета месне заједнице Барич Александар Николић. Литији и сечењу славског колача присуствовали су и представници Градске општине Обреновац. 

Том приликом је председник општине Мирослав Чучковић честитао славу свим становницима Барича.

– Ово је дан свих грађана Барича и ја им честитам њихову славу. Преко шездесет година улицама Барича није прошла литија и данас је велики дан за све наше суграђане који живе и раде у Баричу. Очување традиције у свакој месној зеједници је нешто што је примарно, како за грађане, тако и за саму општину Обреновац. Концепт директно изабраних председника савета месних заједница већ увелико даје резултате и додатни квалитет живота у свим месним заједницама. Бљеснуле су многе канцеларије у којима грађани сада могу да се окупљају и задовољавају основне потребе – казао је Чучковић.

Председник Савета месне заједнице Барич Александар Николић истакао је да је нови Савет месне заједнице побољшао функционисање саме канцеларије, али и живот грађана Барича.

– Пуне 64 године смо чекали да се литија прошета улицама Барича и ево данас смо то и дочекали. Захваљујем се општини Обреновац , културно-уметничком друштву ”Прва Искра” из Барича, као и свим суграђанима који су данас узели учешће у овој манифестацији и улепшали крсну славу нашег места. Ми смо уочи славе средили и месну канцеларију и потпуно реконструисали зграду старе школе у којој су смештене месна заједница и полицијска станица. Ова зграда је под заштитом државе и враћен јој је првобитан изглед. Потпуно смо обновили фасаду и унутрашњост објекта – рекао је Николић.

Одборник у Скупштини ГО Обреновац Драган Чолић казао је да је ова иницијатива сјајна и да би остале месне заједнице требало да направе, бар једом у години, неку манифестацију која ће окупити мештане.

{youtube}5nCYZlXaL5o{/youtube}