Након завршетка зиме настављени су радови на ширењу гасоводне мреже на територији општине ОБреновац. Радови се тренутно изводе у селима Грабовац и Дрен, а у плану је гасификација и осталих месних заједница у општини.

Заменик председника општине Обреновац Драгослав Мршевић рекао је да је задовољан што ће општина Обреновац бити потпуно гасификована.

 – Општина Обреновац је једна од ретких општина у Србији која је успела да гасификује целу своју територију. Гас је нешто што је немерљиво корисно за све грађане Обреновца, поготову за сеоска домаћинства. Практично ће свако домаћинство имати могућност да буде прикључено на гас и самим тим ће им вредност имања бити већа. Друга јако битна ствар је што ће пољопривредни произвођачи имати могућност да побољшају своју производњу раног поврћа и воћа под пластеницима и да омасове ту врсту производње у овом крају. Што се тиче општине Обреновац као потенцијалне инвестиционе зоне овом гасификацијом постаће конкурентнија у привлачењу страних инвестиција, а самим тим ће се отворити могућност за запошљавање наших суграђана – казао је Мршевић.

Председник Скупштине градске општине Обреновац Жељко Јоветић изјавио је да је динамика извођења радова добра. 

– Кренуло се са радовима из правца општине Уб и тренутно се радови изводе у Грабовцу и Дрену. На ред ће касније доћи и Звечка. До сада је урађено око 122 км мреже, што је једна петина уговорне обавезе. Крајњи рок за завршетак радова је 2015. година, али ако се овакав темпо настави сигурно ћемо завршти овај посао и раније – рекао је Јоветић.

Aлександар Лукић, заменик председника Скупштине ГО Обреновац, осврнуо се на тренутну цену гаса у Србији. 

– Цена гаса тренутно није повољна, али са изградњом ”Јужног тока” цена гаса ће неминовно ићи доле, нарочито за некомерцијалне делатности тј. индивидуална домаћинства. Такође, најављено је поскупљење електричне енергије што ће довести до тога да ће гас бити једна врло исплатива инвестиција. Морам да напоменем да финансирање овог пројекта у потпуности покрива држава Србија и да општину Обреновац изградња ове гасоводне мреже неће коштати ни једног јединог динара – објаснио је Лукић.

Жарко Топаловић, мештанин села Грабовац, изразио је своје задовољство изградњом гасоводне мреже у општини Обреновац. 

– Нама је јако значајно што је прошао гас, јер ми сигурно у неко догледно време нећемо добити топловод. Такође, скоро смо добили могућност да се прикључимо и на водоводну мрежу, тако да наше село почиње да буде репрезентативно за цео Обреновац – казао је Топаловић.

Небојша Стојановић, један од одговорних извођача радова, замолио је грађане да имају мало стрпљења док се посао не заврши и нагласио да је досадашња сарадња са локалним становништвом била изузетно добра.

{youtube}xGb_FQ-R0DI{/youtube}