На пешачко-бициклистичкој стази која повезује насеље “Дудови” и излетиште “Забран” од 82 соларне светиљке уништено је 20. Председник општине Обреновац МИрослав Чучковић најавио је свеобухватну акцију сузбијања овог и сличних вандализама.

–  У сарадњи са припадницима Министарства унутрашњих послова данас крећемо у једну синхронизовану акцију спречавања крађа,првенствено поклопаца шахти, сливника и акумулатора на овом прелепом шеталишту. Апсолутно сви преступници који се баве препродајом ових ствари биће санкционисани. Желим да упозорим и родитеље чија деца буду ухваћена у овом преступу да ће им се штета коју њихова деца направе одбијати од плате. Такође, у ову акцију смо укључили откупна места тј. отпаде са територије наше општине, као и околних општина.  Преузећемо немачки систем функционисања градова или Обреновац неће моћи да функционише. Ово су врло скупе ствари које се уништавају и ми морамо да станемо на пут томе. Такође не бих занемарио ни безбедност, јер крађом сливника или поклопаца шахти директно се угрожавају животи, како возача, тако и пешака који нарочито ноћу не могу видети да ли је шахта покривена или не.  Имовина и безбедност грађана Обреновца ће бити сачувана овом акцијом и нека се не надају прекршиоци да их нећемо санкционисати – закључио је Чучковић.

Заменик председника општине Обреновац Драгослав Мршевић истакао је да се оваквим поступцима угрожава даља изградња бициклистичке стазе.

– Када је направљена ова стаза био сам поносан на посао који смо урадили. Ви овде свакога дана у сваком тренутку можете видети људе који се рекреирају, децу која уче да возе ролере или бицикле, старије суграђане како шетају. Сви ми уживамо у овоме што смо направили. Неколицина наших суграђана се према овој стази понаша безобзирно и уништава оно што је имовина свих нас. Добар део ових сијалица је или украден или уништен и штета је велика. Самим тим уништавањем вандали и лопови су директно угрозили наставак изградње друге фазе ове стазе у потезу од Забранске шуме до Перила. Ми сада уместо да градимо даље имамо ситуацију да поправљамо оно што су безобзирни људи уништили – казао је Мршевић.

Директор Јавног предузећа за изградњу Обреновца Слободан Молеровић осврнуо се на насталу штету.

– Ових двадест уништених сијалица на овој стази је велики издатак за наше предузеће. Ми ћемо предузети мере заштите да се ово више не дешава, али и грађани морају да поведу рачуна и да уколико виде вандализам исти пријаве полицији. Вредност настале штете у овом случају је преко два милиона и двеста хиљада динара – рекао је Молеровић.

{youtube}aH0gc5vE9S8{/youtube}