У Градској општини Обреновац данас је одржана конференција за медије поводом одлуке којом се уређује управљање, одржавање, заштита и развој улица, локалних и некатегорисаних путева на територији града Београда.

Члан Већа градске општине Обреновац Милорад Мијаиловић рекао је да су у претходном периоду често стизале жалбе и захтеви из месних заједница поводом непроходних путева.

– Нама константно стижу захтеви поводом непроходних путева у месним заједницама, јер им то онемогућава прилазак њивама и ти нарочито у време жетве.  Чињеница је да је доста путних праваца у Обреновцу неуређено, али за то није крива само општина Обреновац. Постоје долуке које обавезују грађане који су власници земљишта поред путева да исто и уређују и ми ћемо у сарадњи са саобраћајном инспекцијом обилазити терен и несавесне власнике кажњавати. Рок који власници имају да уреде своје земљиште поред путева је 15. мај ове године. Обавештење о овој одлуци ће бити истакнуто у свим месним заједницама, као и на огласним таблама широм Обреновца – рекао је Мијаиловић.

Заменик директора Јавног предузећа за изградњу Обреновца Бранко Матић истакао је да је општина Обреновац издвојила средства за урећење канала поред путева и уклањање растиња.

– За решавање овог проблема општина Обреновац је издвојила преко 10 милиона динара и ЈП за изградњу Обреновца ће радити на уређењу, како некатегорисаних путева, тако и канала и каналских испуста поред путева. За целокупан посао је одвојено 115 радних дана, што у просеку значи око 5 радних дана по једној месној заједници. Ми ћемо овај посао обављати са две специјализоване машине и ако се укаже потреба радити и преко планираног распореда – казао је Матић.

Начелница Одељења за инспекцијске послове Светлана Перишић казала је да општина Обреновац инспекцијски није надлежна за ове послове, али ће пружити сву неопходну логистику колегама из саобраћајне инспекције који буду вршили контролу. Она је такође нагласила да је прописана казна за овај прекршај до 25 хиљада динара.

Текст Одлуке о улицама, локалним и некатегорисаним путевима може се погледати овде

{youtube}SEbVcRjMalY{/youtube}