Финансирањем комплетне реконструкције и адаптације дечјег и школског диспанзера Дома здравља “Обреновац” град Београд је обезбедио да 4.000 деце предшколског узраста и 9.000 ученика обреновачких основних и средњих школа може да се лечи у пријатном и модерном амбијенту.

Изградњом амбуланте у Кртинској за 5.000 становника три села обезбеђени су најбољи услови за пружање здравствене заштите. Градска секретарка за здравство др Вера Дражић и њен заменик др Александар Стефоски обишли су данас ове овјекте, а обиласку је присуствовао и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Према њеним речима Дом здравља у Обреновцу је у последње четири године потпуно реновиран и реконструисан.

– Сазидана 1976. године, зграда Дома здравља у Обреновцу почела је да тоне због подземних вода, па је град Београд у последње четири године издвојио значајна средства да га обнови од темеља. Најмлађи Обреновчани сада се лече у веома лепом простору, а у новом и пријатном амбијенту лече се и становници обреновачких села, будући да су потпуно реконструисане и амбуланте и здравствене станице у Забрежју, Стублинама, Дражевцу, Скели, Звечки, Ушћу и Малој Моштаници – рекла је Вера Дражић.

Директорка Дома здравља “Обреновац” др Маја Тодоровић истакла је да је реконструкција дечјег и школског диспанзера у обреновачком дому здравља била неопходна, будући да је постало веома тешко радити у постојећим условима.

– Дошло је до урушавања попречних зидова, па је прављен нов темељ, зидови су нивелисани и читава зграда је учињена статички стабилном. Стара амбуланта у Кртинској налазила се у објекту сазиданом још 1928. године, који није могао да се адаптира, већ је морала да се прави нова зграда. Изградњом ове здравствене амбуланте град Београд је заокружио процес обнове амбуланти и здравствених станица на територији општине Обреновац – рекла је др Тодоровић.

Др Ненад Бјелица, члан Већа ГО Обреновац, истакао је да општина Обреновац не чека увек на републичке и градске власти да би се побољшали услови рада и услуга у Дому здравља “Обреновац”. 

– Ми смо о трошку општине Обреновац потпуно опремили Одељење гинекологије најсавременијим столовима, а такође смо једна од ретких општина у којој на бироу нема незапослених лекара јер смо их све ангажовали да раде у нашем Дому здравља. У плану је и набавка једног санитетског возила – истакао је Бјелица.

Заменик председника Савета месне ѕаједнице Кртинска Марјан Петровић казао је да се у овој амбуланти лече људи из неколико села: Кртинске, Младости и Уроваца.

– Ова амбуланта опслужује око хиљаду пацијената и ми смо се четири године трудили да направимо нову зграду. Имали смо доста проблема, али смо их на крају успешно решили и сада грађани из овог дела општине имају једну савремену амбуланту. Нова зграда амбуланте је пуштена у рад крајем фебруара и за сада све функционише у најбољем реду – објаснио је Петровић.

Служба за здравствену заштиту деце и омладине ДЗ “Обреновац” обухвата одељења за предшколску и школску децу и омладину и саветовалишта за младе, астму, исхрану и дијабетес, репродуктивно здравље, ризичне облике понашања, развојне поремећаје и рехабилитацију. У оквиру одељења постоји и поливалентна патронажа са Школом родитељства.

{youtube}S9u9Kejj01w{/youtube}