На градску депонију Гребача стигао је нови булдожер, који ће радницима Јавног комуналног предузећа олакшати посао сабирања и пресовања смећа.

Директор Јавног комуналног предузећа Обреновац Милан Марoшанин нагласио је, да је захваљујући залагањима председника Градске општине Обреновац Милорада Грчића, као и захваљујући Секретаријату за заштиту животне средине и Граду Београду, обезбеђена нова механизација која ће посао надлежних служби Јавног комуналног предузећа умногоме олакшати.

– Добили смо нову машину, прилагођену условима рада на депонији. Посао који смо до сада обављали 7 или 8 сати, са новом машином завршићемо за 3-4 сата, такође моћи ћемо већу количину смећа да сабирамо, а све ово знатно ће олакшати посао радницима Јавног комуналног предузећа – рекао је Марошанин.

Председник Градске општине Обреновац Милорад Грчић навео је, да се између осталог потребе једног града односе и на одржавање хигијене простора.

– Кантама и мехнизацијом, али и потребним услугама, покривено је 29 месних заједница на територији општине Обреновац. Међутим, комунални отпад сабира се на једном месту, на Гребачи. Смеће које стигне на депонију Гребача, мора да се сабира, скупља и сабија, како би мање места заузимало, а до сада смо имали проблеме са машинама које су тај посао обављале. Међутим, данас смо од Града Београда добили машину и на овој куповини сам веома захвалан. Вредност ове инвестиције је око 20 милиона динара и ова машина прилагођена је послу који је потребно обавати на депонији – рекао је Грчић.

Он је додао да пројекат ”Регионална депонија Каленић” напредује утврђеном динамиком.

– Надамо се да ће крајем 2025. године, односно почетком 2026. године смеће из Обреновца бити одвожено на Каленић, што даље значи постепено смањивање постојеће депоније. У току је реализација пројекта санације постојеће депоније, а надамо се да ће овај пројекат бити реализован крајем текуће или почетком наредне године – истакао је Грчић.

Средства за набавку нове механизације обезбеђена су из буџета Секретаријата за заштиту животне средине, а ова инвестиција резултат је добре сарадње Града Београда и Градске општине Обреновац.

– По одласку са функције председника општине, мој циљ је био да изборимо средства за куповину машина неопходних за уређење депоније за све приградске општине. Циљ нам је да новим средствима у износу од 108 милиона динара реализујемо пројекат рекултивације простора депоније Гребача – навео је градски менаџер Мирослав Чучковић.

У оквиру пројекта ”Еко Тамнава” до средине наредне године у Јавно комунално предузеће ”Обреновац” требало би да стигне 6 нових ауто смећара и 26.000 нових судова за одлагање смећа.