Матурско лето за обреновачке студенате и матуранате је управо почело. Пут Грчког острва Крф испратили су их представници Градске општине Обреновац. И ове године на пут са Обреновчанима кренуло је 10 ученика са територије Косова и Метохије, из општина Вучитрн и Обилић. Пре поласка на пут представници општине Обреновац за њих и њихову пратњу приредили су пријем у згради ГО Обреновац. Пријему су присуствовали председник општине Обилић Горан Данчетовић и заменик председника општине Обилић Милан Михајловић.

Присутне је поздравио председник Градске општине Обреновац Милорад Грчић и овом приликом истакао да је важно да се они ђаци који су уложили озбиљан труд у своје школовање, све четири године, осете награђеним, као и да знају да држава брине кроз општину и све институције о оним ученицима који су се заиста посветили школовању.

– Нашим ученицима желим да остваре све своје жеље и да буду достојни наследници претходних генерација – изјавио је Грчић и додао да и ове године млади са Косова и Метохије заједно са својим вршњацима из Обреновца путују на Крф.

– Већ други пут успели смо да омогућимо да и десеторо ученика из општина Вучитрн и Обилић путује на Крф. Сматрамо да је то веома важно да се они осете примећеним, запаженим, награђеним и да схвате да равноправно гледамо на свако дете у границама Републике Србије и на делу Републике Србије која је данас окупирана, а то је Косово – нагласио је Грчић.

– Данас имамо озбиљну ситуацију где велике силе покушавају да маргинализују нашу историју и ми сами морамо о томе да бринемо, ми сами на себе морамо узети обавезу да нашем потомству стално понављамо ко смо и шта смо. Мислим да је острво Крф, острво Видо и Српска кућа у оквиру нашег конзулата фантастичан пример да млад човек који је већ показао колико му је важна школа и образовање научи и овај део наше историје тако што ће се сам уверити шта се дешавало и како је почела пропаст наше државе почетком прошлог века, имаће много јаснију слику због чега морамо да се боримо и да опстанемо у будућности – закључио је Грчић.