Председник Градске општине Обреновац Милорад Грчић са сарадницима у Спортско-културном центру ”Обреновац” угостио је делегацију Народне Републике Кине на челу са потпредседницом Владе Шен Јићин. Састанку су присуствовали министар спорта Зоран Гајић и представници Одбојкашког савеза.

Потписан је Меморандум о сарадњи у области кошарке, фудбала и одбојке, а представници кинеске делегације присуствовали су и тренингу ОК ТЕНТ.

Министар спорта Зоран Гајић навео је, да је ово први корак сарадње, где је Србија изашла у сусрет Кини, међутим овом приликом, како истиче, Министарство спорта показало је интересовање за стручњацима из спортских дисциплина у којима спортисти из Кине бележе успехе.

На овогодишњим олимпијским играма Кина је постигла изузетне резултате, освојивши 40 златних медаља.

– Одбојкашки Савез Србије има добру сарадњу са Кином, међутим ривалство између нас постоји годинама. Они се неретко питају, како ми као мала земља успевамо да однесемо победу на нивоу светске одбојке. Идеја је била, да дођу у Обреновац и виде како функционише један од одбојкашких клубова у Србији. Такође, њима је важно да сазнају како вршимо селекције, да ли инсистирамо на раду са младима, јер они планирају да пошаљу своје тренере и постану део Одбојкашког савеза Србије, јер би то био начин да усвајају знања и остварују увид у начин на који успевамо да будемо најбољи на свету. За Обреновац је ово важан сусрет, јер бисмо у будућности могли успоставити неку дугорочну сарадњу кроз семинаре, гостовања у Кини као и пријема њихових тренера и играча – рекао је генерални секретар Одбојкашког савеаза Србије Иван Кнежевић.

Грчић је овом приликом истакао, да је посета кинеске делегације резултат ”челичног” пријатељства председника Народне Републике Кине Си Ђипинга и председника Републике Србије Александра Вучића, као и сарадње Србије и Кине која траје годинама и има видљиве резултате.

– Данашња посета општини Обреновац односи се пре свега на тему спорта. Наиме, у очима Кинеза Србија је велесила када је спорт у питању, они сматрају да могу много научити од нас. Посебно су заинтересовани за одбојку, а ми имамо женски одбојкашки клуб који постиже феноменалне резултате, а то је и основна тема данашњег састанка. Поновио бих, оно што би требало да је понос свих Обреновчана, да смо једина општина у Србији коју су посетили потпредседница Владе Републике Кине и нови амбасадор Републике Кине у Србији – казао је Грчић.