Председник Градске општине Обреновац Милорад Грчић потписао је Уговор о финансирању пројеката унапређења енергетске ефикасности у објектима од јавног значаја у јединицама локалних  самоуправа. У Смедеревској Паланци представницима јединица локалних самоуправа, уговоре је уручила министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

У Обреновцу у вези са поменутим уговором, планирана је реализација пројекта енергетске санације зграде затвореног обреновачког базена.

– Базени у Обреновцу изграђени су пре непуних 40 година. Корисници затворених базена добијају ружну слику овог објекта, будући да су пропали комплетна столарија и сва стакла на затвореним базенима. Међутим, било је покушаја да се ова стакла и столарија замене, али у томе није било успеха. Сада је коначно дошло време, да овај пројекат реализујемо.  Наиме, отишли смо и корак даље, није важан само леп изглед који ће објекат добити заменом дотрајале столарије, већ ћемо постићи и енергетску ефикасност. Стара столарија и стакла биће замењена фасадним стаклима, што ће довести до потпуне термоизолације, као и до сасвим новог визуелног доживљаја – рекао је Грчић.

Он је истакао да је евидентан напредак општине Обреновац и, како каже, сви новоизграђени објекти морају бити усаглашени са стандардима 21. века.

Ђедовић Хандановић је приликом уручивања уговора представницима локалних самоуправа, нагласила значај реализације пројеката унапређења енергетске ефикасности у јавним објектима.

– У реконструисаним објектима смањиће се потрошња енергије од 20% до 50%, а самим тим и финансијски трошкови, како у зимском тако и у летњем периоду – казала је Ђедовић Хандановић.

Вредност пројекта је око 50 милиона динара, а Министарство рударства и енергетике у реализацији истог учествује улагањем средстава у износу од  30 милиона динара.