У Градској општини Обреновац одржана је презентација пројекта “Локална академска мрежа”, чији је циљ укључивање студената у јавни и привредни живот локалне заједнице. Реч је о бази података која ће студентима омогућити да лакше дођу до посла у својој општини, а општини да у својим границама задржи перспективне младе стручњаке.

Презентацији су присуствовали представници “Лидернета”, општине Обреновац, Канцеларије за младе, средњих школа, Националне службе за запошљавање, Савета за младе и студената.

Зоран Суботички, представник “Лидернета”, рекао је да је ова организација направила јединствен софтвер у Србији и окружењу.

– Уз помоћ овог софтвера може се јасно видети и пратити колико, на пример, има студената пољопривреде у Обреновцу, колико њих је четврта година и има одређен просек. На тај начин јавни и приватни сектор у сваком тренутку могу да виде шта је интелектуални капитал Обреновца. Није идеја да сачекамо студенте са дипломама да се пријаве на биро, где се у просеку чека од једне до три године на посао, већ да их држимо везаним за место одакле су отишли на студије – рекао је Суботички.

Мирослав Чучковић, председник општине Обреновац, рекао је да ће на овај начин бити могуће дугорочније планирање запошљавања младих образованих људи.

– Уз помоћ овог програма ми ћемо знати колико тачно студената ког профила је на завршним годинама студија и која радна места ће заузети кад заврше факултете. Планирано управљање људским ресурсима је интерес Градске општине Обреновац – казао је Чучковић.

О значају ове базе података говорио је и координатор Канцеларије за младе Душко Крстић.

– Имаћемо прилику да директније комуницирамо са младима, односно студентима. Основни и главни циљ овог пројекта је да заједница и послодавци имају увид у базу, а у контексту запошљавања младих људи. Мислим да је овај пројекат вишестуко значајан, како за студенте тако и за заједницу – објаснио је Крстић. 

Разлози за формирање “Локалне академске мреже” у Обреновцу су вишеструки. Ниједна локална установа нема података о томе које факултете су млади из Обреновца уписали, где су уписали, са каквим успехом студирају, за време студија “у великим градовима” студенти су потпуно изопштени из јавног живота своје локалне заједнице, локални предузетници и послодавци немају никакв увид у “академски потенцијал” својих младих суграђана, а општина нема никакав увид у најбоље људске ресурсе своје заједнице.

Софтвер за он-лине базу података студената одређене локалне заједнице садржи све значајне и важне информације о сваком студенту које се тичу његовог високог образовања. База података је јавна, доступна уносом шифре и као линк налази се на сајту општине.