Канцеларија за младе општине Обреновац, заједно са Спортско-културним центром ”Обреновац”, током лета 2024. године у оквиру програма неформалног образовања реализује 10 бесплатних радионица под називом ”Обреновац–град знања”. Циљ овог програма је да обезбеди квалитетно, интерактивно, занимљиво неформално образовање и ангажовано провођење слободног времена током лета.

Заинтересовани се могу пријавити на неку од следећих радионица:

Радионица ”Улицама Обреновца”
Циљ радионице је упознавање са нашим градом, важним објектима, њиховом прошлошћу и садашњошћу. Радионица је најпре едукативна, а с обзиром на то да је реч о шетњи градом и рекреативна.
место и време:
16. јул: обилазак споменика што подразумева Спомен чесму, споменик Живојину Мишићу, споменике у централном парку и споменик у парку Геронтолоског центра;

23. јул: обилазак манастира Св. Христофора у Мислођину

30. јул: пикник на долми на Колубари; шетња до Потковице и прича о речном сливу и насипима око града

6. август: посета Музеју фудбала код Миодрага Арсовића. Музеј ове године обележава 25 година постојања.

узраст: деца и млади

предавач: Даниела Пантелић

Прављење игрица у Scratch-у

На овој радионици, полазници ће се упознати с основама програмирања кроз интерактивне активности. Почевши од инсталације и креирања налога у Scratch-у, преко прављења пројеката и игрица, до развоја комплекснијих задатака, полазници ће истовремено развијати своју креативност и тимски дух. Кроз различите фазе, полазници ће градити своје вештине програмирања. На крају радионице, биће одабрана најуспешнија игра, а полазници ће имати прилику да се такмиче у њој.

време: од 1. до 11. јула, сваким радним даном од 12.00 до 13.00 часова

узраст:  од 8 – 15 година
место: ”Youth HUB”, некадашњи биоскоп Палеж, Милоша Обреновића 117
предавачи: Јована Вуковић и Снежана Алексић

Летња школа гитаре
Школа гитаре пружа младим полазницима прилику да у интерактивном окружењу стекну и унапреде своје музичке вештине, савладавајући основе свирања и технике на инструменту.
време: од 13. јула до 11. августа, суботом и  недељом  од 19.00 до 21.00 час
ураст: деца старија од 12 година  и млади
место: Галерија  СКЦ ”Обреновац”
предавач: Богдан Илић

Радионица Калиграфије (лепог писања)

Радионица калиграфије нуди учесницима шансу да истраже уметност лепог писма кроз упознавање различитих стилова и техника писања, као и креативно изражавање кроз стварање јединствених радова.  Учесници ће развијати своје калиграфске вештине и изражавати своју креативност кроз интерактивне вежбе и пројекте.

место: Канцеларија за младе, приземље Спортско културног центра ”Обреновац”
време: од 10. до 31. јула, средом и петком од 10.00 до 12.00 часова
узраст: деца и млади
предавач: Наталија Пантелић

Радионица роботике
Радионица роботике ће бити заснована на Лего Роботици и несвакидашњим пројектима. Свака радионица подразумева програмирање и игру.  За рад ће се користити Лего сетови: WE Do, Spike Prime и Spike Essentials.
време:  01, 08. и 15. август, сваког четвртка од 10.00 до 13.00 часова
узраст: деца и млади
место:  Клуб за децу и младе, приземље Спортско културног центра ”Обреновац”
предавач: ”Диги клинци”

Радионица џез и комерцијалног плеса
Прилика да полазници науче или надограде већ постојеће плесно знање у најновијим модерним техникама, да стекну вештине јавног наступа, а такође и да стекну самопоуздање и став кроз покрет на сцени. Радионица је намењена свима који желе да се забаве и опробају у нечему новом и другачијем у Обреновцу.
време:  од 9. јула до 15. августа,  уторком и четвртком од 19.30 до 21.00 час
узраст: деца и млади
место:  Клуб за децу и младе, приземље Спортско културног центра ”Обреновац”
предавач: Ива Миленковић

Креативна радионица

Ова радионица деци пружа прилику да истраже и изразе своју креативност кроз разноврсне ликовне технике. Кроз вођене активности, деца ће се упознати с различитим начинима изражавања, од цртања и сликања до обликовања, што ће истовремено подстицати развој њихових ликовних вештина и самопоуздања у креативном изразу, као и њихову способност да визуално изразе своје идеје и осећаје..

време: од 1. до 31. јула, понедељком и четвртком од 14.00 до 15.30 часова

ураст: деца  од 6 -10 година
место: Канцеларија за младе, приземље Спортско културног центра ”Обреновац” предавач: Слободанка Богдановић

Са науком на ТИ

Радионица природних наука математика, хемија, физика- примена знања из природних наука у свакодневном животу кроз примере и експерименте

Време:  од уторка 16. јула до 06. августа, уторком и четвртком од 18.00 до 19.30 часова

Узраст: деца и млади

Место:  Канцеларија за младе, приземље Спортско културног центра ”Обреновац”

Предавач: Антонија Крстић

Радионица кратког филма

Филмска радионица омогућава учесницима да се упознају са свим аспектима филмске продукције, укључујући писање сценарија, снимање, монтажу и постпродукцију. Кроз рад на пројектима и коришћење професионалне опреме, стичу се искуство и вештине неопходне за рад у овој области. Циљ је развијање креативности и вештина учесника, као и дубље разумевање језика филма и филмских техника. Учење кроз тимски рад подстиче развој самопоуздања и креативности код учесника.

Време: од  4. до 11. јула, свaким даном од 17.00 до 19.00 часова

Ураст:  од 8 до 14 година

Место: Youth Hub Oбреновац, биоскоп Палеж, Милоша Обреновића 117

Предавач: Предраг Вукосављевић

 

Основе плеса-Танго и салса
Упознавање са основама плеса, како је настао плес? Кореографије ,примена технике и спознаја ритма.
време:  од 3. jула, средом и петком од 20.00 до 22.00 часа
место: Мала сала СКЦ ”Обреновац”
узраст: деца и млади
предавач: Александар Голубовић

Начелник одељења за информисање и бригу о младима Борис Богдановски позвао је младе Обреновчане, да поднесу пријаве за учешће на летњим радионицама.

– Ове године нашим младим суграђанима понудићемо десет различитих креативних радионица које имају за циљ да едукују младе, али и да им слободно време током летњег распуста учине занимљивијим. Млади ће научити нешто ново и слободно време проводиће са својим вршњацима на креативан начин, без екрана и мобилних уређаја – навео је Богдановски.

Богдановски је истакао радионицу калиграфије, која ће ове године, након дуже паузе, бити понуђена младима, међутим према његовим речима Обреновчани ће имати прилику да похађају и радионицу програмирања,која је већ показала популарност међу младим суграђанима.

Пријаве су до понедељка, 24. јуна преко пријавног формулара, а све додатне информације се могу добити на мејл obrenovac.kzm@gmail.com или лично у просторијама Канцеларије за младе (Youth Hub). Све радионице су бесплатне и инклузивне, а један полазник може похађати више радионица. Намењене су деци и младима из Обреновца. Број полазника је ограничен. Предност ће имати полазници који се пре пријаве. Уколико вам је потребан неки вид подршке, молимо да то наведете у пријавном формулару.

Напомена: радионице на које се пријави мање од 10 полазника се неће одржавати.