Вечерас је у позоришној сали Спортско-културног центра “Обреновац” одржана трибина ”Збрињавање и смањење броја напуштених паса” чији је циљ био проналажење предлога за решавање овог комуналног проблема.

 Према речима члана Већа општине Обреновац Александра Богићевића јако је важно да се на овако отворен начин приступа овом проблему.

– Одзив за трибину је био сјајан и драго ми је што су посетиоци узели активно учешће, што су постављали питања и заједно са нама покушали да дођу до неког решења. Једноставно решењe не постоји. Ми морамо почети од узрока, а то су несавесни власници. Било је заиста сјајних предлога, неке смо већ увели у процедуру, а неке ћемо тек увести. Битно је да се овај проблем не гура под тепих и општина Обреновац ће увек својим грађанима излазити у сусрет и покушати да реши сваки њихов проблем.  Ми морамо пописати све власничке псе који се налазе на територији општине Обреновац, а након тога власници морају чиповати и вакцинисати своје љубимце. Такође морамо вршити и сталне контроле паса, нарочито у руралном подручју – казао је Богићевић.

Моника Брукнер, председница Удружења за заштиту животиња ”Ђурђево”, је рекла да је Обреновац једна од ретких општина у Србији која је на овакав начин приступила решавању проблема напуштених паса. 

– Решење овог проблема постоји, али није га лако спровести у дело, мора постојати добра воља да се то уради.  Ми морамо решавати узрок, а не последице. Оволики број људи вечерас даје наду да је то могуће урадити. Општина Обреновац не може све сама, у овај проблем се морају укључити град Београд и држава, јер кажњавањем несавесних власника једино можемо смањити број напуштених паса на улицама – закључила је Моника Брукнер.

{youtube}lr_p8mTMXKo{/youtube}