Министарство информисања и телекомуникација спроводи пројекат ”Повезане школе”. Захваљујући овом пројекту, Основна школа ”14 октобар” у месној заједници Мала Моштаница добила је брз интернет. Наиме, релизацијом овог пројекта све основне и средње школе биће повезане на брз интернет, а планирано је и увођење локалних рачунарских мрежа.

Почетна идеја пројекта подразумева превазилажње проблема успостављања дигиталне писмености код свих ученика, без обзира на то колико су месне заједнице у којима се школе налазе удаљене од градских центара.

– Пројекат за циљ има не само повезивање школа, него нама још и важније, повезивање и свих околних домаћинстава брзим интерентом. Циљ је да у овом месту конкретно, свако од 55 ученика који похађају ову школу и код куће имају брз приступ интернету. Политика и циљ који желимо да оставримо јесте да свако дете у Србији, у свакој школи и кући у Србији добије брз приступ интернету у наредне 2 године – рекао је секретар у Министарству информисања и телекомуникација Милан Добросављевић.

Директор Основне школе ”14 октобар” Драган Ненадић искористио је прилику и захвалио Министарству информисања и телекомуникација на успешном спровођењу пројекта, захваљујући коме је издвојено одељење у Малој Моштаници добило брз интернет.

– Захвалио бих и ”Телекому Србија”, који је такође учествовао у реализацији овог пројекта и који је овом приликом поклонио нашој школи један лаптоп рачунар за успешно извођење наставе – навео је Ненадић.

Председник Градске општине Обреновац Милош Станојевић истакао је да је Грaдска општина Обреновац радо прихватила позив за учешће у реализацији великог пројекта који спроводи Министарство информисања и телекомуникација.

– Морамо водити рачуна о деци без обзира да ли су они у централним деловима наше општине или су у неком од наших околних села. Захваљујући овом пројекту, деца из удаљенијих места имаће услове брзог интернета, што ће им омогућити лакши приступ информацијама које су им потребне током школовања – рекао је Станојевић.

Захваљујући реализацији овог пројекта, 10 основних школа са територије општине Обреновац добиће брз интернет.