Пројекат ”Учимо сви заједно” заједнички реализују Делегација Европске уније, УНИЦЕФ, Министарство просвете и Градска општина Обреновац. Циљ пројекта је унапређење инклузивног образовања, а реализација овог програма састоји се од низа активности наставника и васпитача.

Овог викенда у просторијама Спортско-културног центра ”Обреновац”, а у оквиру поменутог пројекта организован се семинар, где су учешће узели васпитачи Предшколске установа ”Перка Вићентијевић”, као и учитељи и наставници обреновачких школа.

Тема семинара била је прелазак са једног на други ниво образовања, а Обреновац је један од 20 градова у којима је организован овај семинар.

Елвира Стефановић из удружења ”Партнерски за образовање” нагласила је да се на семинару говорило о транзицији у оквиру образовног система, где је било речи о деци са потешкоћама у развоју, али овога пута тема је проширена, па се говорило о свој деци која су у систему образовања и која прелазе са једног у други ниво образовања.

– Деца се током школовања суочавају са различитим изазовима и питањима. Наиме, са непознатим окружењем, средином, са питањима о томе шта их очекује, како ће се снаћи. Семинар је и подршка професионалцима, како би схватили начине на које могу пружити најквалитетнију подршку деци која долазе у систем образовања –рекла је Стефановић.

Директорка Основне школе ”Љубомир Аћимовић” Мирјана Петровић Ракић навела је значај сарадње институција, када је у питању прелазак деце из једног у други ниво образовања.

– Важно је да процес транзиције започне у обданишту, како би деци прелазак из обданишта у школу био што лакши – навела је Петровић Ракић.

Пројекат ”Учимо сви заједно” реализоваће се до октобра текуће године, а учесници овог пројекта добиће сертификате.