Комисија за безбедност саобраћаја општине Обреновац  у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја и Секретаријатом за саобраћај организовала је акцију поделе бесплатих дечијих ауто седишта родитељима који су у претходном периоду путем пријaвног формулара исказали потребу за оваквим видом подршке. Овом приликом подељено је 86 дечијих ауто седишта, а присутне родитеље и децу поздравио је председник Градске општине Обреновац Милош Станојевић.

Родитељи којима су уручена бесплатна дечија ауто седишта били су у прилици да испрате предавaње о њиховој правилној употреби.

Милош Милекић из Агенције за безбедност саобраћаја говорио је о статистици саобраћајних незгода, која сугерише, да је неопходно додатно едуковати све учеснике у саобраћају о саобраћајним правилима.

Председник Комисије за саобраћај општине Обреновац Иван Стојић навео је, да је од почетка реализације програма, подељено око 600 бесплатних дечијих ауто седишта.

– Ова акција једна је од најбољих које спроводимо, када је у питању безбедност у саобраћају, али и помоћ родитељима. Такође, нагласио бих да су Секретаријат и Агенција за безбедност саобраћаја изузетни партнери Градској општини Обреновац у спровођењу програма који се односе на повећање нивоа безбедности у саобраћају. Овом приликом, захвалио бих се, што су наши партнери увек уз нас и што нам помажу да водимо бригу о нашим најмлађима – навео је Стојић.

Стојић је подсетио, да сви родитељи у сваком тренутку, до најкасније 9 месеци од рођења детета, могу поднети пријаву за остваривање права на бесплатно дечије ауто седиште.

Станојевић је искористио прилику и нагласио, да су седишта која су уручена родитељима доброг квалитета, да су безбедна и једноставна за коришћење.

– Сведоци смо да на тржишту има велики број различитих ауто седишта намењених деци. Међутим, трудили смо се да седишта која ћемо делити буду таква да покривају узраст детета од рођења па до момента када неће више морати да их користе. Идеја је била да у програм укључимо сву новорођену децу, те смо од прошле године изменили програм у потпуности и родитељима олакшали начин пријаве. Наиме, свако дете са територије општине Обреновац има право да од Градске општине Обреновац добије дечије ауто седиште – навео је Станојевић.

Он је истакао, да је овај програм начин да се пружи финансијска подршка породицама, али пре свега да се утиче на ниво безбедности деце у саобраћају.