Конкурс је отворен за ученике I, II и III разреда средње школе и одрасле који су активни у раду са младима и живе на територији општине Обреновац. Информације о конкурсу и програму, као и пријавни формулари могу се добити у Канцеларији за младе, као и на сајту општине Обреновац. Трајање конкурса: 30.09.2009 – 26.10.2009.

 

О програму

SYLP је прогам размена са САД, намењен средњошколцима и одраслима који су активни у раду са младима и спроводи се у сарадњи са World Learning-om из Вашингтона и Грађанских иницијатива. с Програм је финансијски подржан од стране Одељења за образовање и културу У.С. Стејт Департмента (U.S. State Department), а спроводи се у сарадњи са Амбасадом САД у Београду (Public Affairs Section).

Циљ програма јесте оснаживање младих за активно учешће у животу своје заједнице. Поред припрема за посету САД и самог путовања, SYLP подразумева и надовезујуће актвиности младих у заједницама, при Канцеларији за младе, школама или кроз неформално организовање.

Програм који је академски и интерактиван, захтева мотивисане учеснике спремне да развијају своје вештине како би постали лидери у својим школама и у својим заједницама. Свака од 3 размене ће имати једну тему као приоритетну: Размена 1 ће истраживати активизам у локалној заједници; Размена 2 владавину права и правосуђе; Размена 3 етничку толеранцију и живот у мулти – етничком друштву.

Размене ће се одвијати следећом динамиком и у следећим градовима у САД:

Размена 1    
Главна тема: Активизам у локалној заједници    
Време: 17. април – 15. мај. 2010. год.    
Градови: Портланд, Орегон / Кливленд, Охајо

Размена 2    
Главна тема: Владавина права и правосуђе    
Време: 11. септембар – 09. октобар 2010. год.    
Градови: Хантсвил, Алабама / Луизвил, Кентаки

Размена 3    
Главна тема: Етничка толеранција и живот у мулти – етничком друштву    
Време: 23. октобар – 20. новембар 2010. год.    
Градови: Чикаго, Илиноис / Денвер, Колорадо

Свака од три четворонедељне размене почиње недељом проведеном у Orientation and Leadership kampu u STI Graduate Institute World Learning-a, у Вермонту. Групе се потом деле у две мање групе и одлазе у један од два наведена града који учествују у конктетној размени. Учесници ће имати прилику да се укључе у програме са тематским фокусом и да стекну нова знања о принципима активног учешћа у цивилном друштву и животу локалне заједнице, као и шире разумевање различитих култура. Боравиће у пажљиво одабраним америчким породицама – домаћинима које имају децу сличних година, како би се појачала интеракција са америчком омладином, а такође ће посетити америчке школе и учествовати у различитим ученичким активностима, као и иницијативама локалних организација. После посета америчким заједницама, две групе ће се поново сјединити у Вашингтону, где ће провести последњих недељу дана, припремајући сопствене пројекте. По повратку из САД, свака група ће самостално спровести пројекат који ће допринети положају младих у њиховој општини.

Влада Сједињених Држава ће, заједно са својим партнерима, покрити трошкове повратне авионске карте до САД, смештај и храну, неке културне активности, едукациони материјал, осигурање у случају несреће и болести, а обезбедиће и скроман џепарац. Учесници ће боравити у породицама домаћина – волонтера и у конференцијским центрима.

Учесници ће сносити трошкове који се односе на процес пријављивања (фотокопирање, поштарина, фотографије итд.), цену пасоша, као и новац који ће потрошити на сувенире и друге ствари током свог боравка у Сједињеним Државама. Пријављивање за програм се не наплаћује.

О конкурсу

Изборна процедура се састоји из два дела – селекција на основу пријава и интервијуи са кандидатима који су прошли у други круг селекције.

Ко може да се пријави?

Ученици који подносе пријаву морају:

  • похађати , I, II и III разред средње школе у тренутку када се размена на коју се пријављују одвија
  • имати између 15 година и 17 година 
  • имати добро знање енглеског језика 
  • имати дозволу родитеља/старатеља да учествује у комплетном програму (оријентациони тренинг у Србији, боравак у САД, програм након повратка из САД) 
  • поднети комплетну документацију у пријавном формулару

Одрасли који подносе пријаву морају:

  • бити активни у раду са младима у својој општини
  • бити препознати од стране локалне заједнице и младих као актери у заговарању бољег положаја младих
  • поднети комплетну документацију наведену у пријавном формулару

Критеријуми приликом одабира

За ученике:

  • препознавање глобалних питања и разумевање њиховог друштвеног контекста, као и проблема српског друштва и заједнице у којој живе
  • показано интересовање и посвећеност волонтерским активностима и активностима у цивилном сектору; ваншколски ангажман и интересовања 
  • способност да сарађују у различитим групама и да толеришу туђе мишљење 
  • лидерски потенцијал
  • умеће одржавања друштвених односа и добре комуникације 
  • добар успех у школи 
  • енергичан, позитиван став 
  • способност да реализују пројекте од којих ће школа и заједница имати користи

За одрасле подносиоце пријава:

  • препознавање глобалних питања и разумевање њиховог друштвеног контекста и, као и проблема српског друштва и заједнице у којој живе
  • показано интересовање и посвећеност у раду са младима у њиховим локалним срединама 
  • примери ранијег ангажовања на подржавају активности младих 
  • да буду добро оцењени као предавачи и/или као сарадници на програмима за младе 
  • показана способност да буду лидери 
  • способност да сарађују у различитим групама ученика и колега и способност да толеришу туђе мишљење 
  • посвећеност раду с младима након завршетка пројекта 
  • приврженост идеји изградње грађанског друштва у Србији

Географска и етничка различитост ће играти улогу приликом избора.

Овај Програм није намењен искључиво особама које течно говоре енглески језик. Знање језика је важан фактор, али учесници СYЛП-а такође морају да покажу мотивацију да учествују у развоју своје заједнице по повратку, као и спремност да истражују нове могућности. Изношење сопствених ставова и размишљања имаће предност у односу на познавање граматике и правописа енглеског језика током целог процеса селекције.

Од потенцијалних учесника у програму се очекује отвореност за културолошке разлике унутар Србије, као и између Републике Србије и САД. Испољавање националне, расне, верске, сексуалне и културолошке нетрпељивости, као и дискриминације према годинама, код кандидата и учесника на програму неће бити толерисана.

Молимо кандидате да попуњавању пријава приступају са озбиљношћу, јер ће се на основу садржаја пријава доносити одлука о проласку у други круг селекције.

Пријаве

Пријавни формулари се може добити у Канцеларији за младе општина Обреновац. Канцеларијa за младе је партнер на пројекту и током конкурса организује СYЛП 2010 инфо пункт на којем се могу добити све додатне информације.

Пријавни формулари

Млади

Пријава за младе

Писмо препоруке – млади

Писмо препоруке – млади енглески

Одрасли

Пријава за одрасле

Писмо препоруке – одрасли

Писмо препоруке – одрасли енглески 

 

Канцеларија за младе
СКЦ Обреновац
Краља Александра I 5
радно време: од 07.30 до 15.30 часова
викендом: од 12 до 14 часова