Градска општина Обреновац у сарадњи са Министaрством рударства и енергетике и ове године спроводиће програм енергетске санације домаћинстава. Наиме, министарка рурадства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић у Скупштини Града Београда представницима градских општина уручила је уговоре о реалиазацији програма енергетске санације у домаћинствима.

Субвенције у оквиру поменутог програма подразумевају остваривање од 50 до 60 посто вредности инвестиције, а како је најављено овом приликом први јавни позиви очекује се да ће бити објављени у јуну текуће године.

За реализацију пројекта енергетске санације домаћинстава издвојено је око 253 милиона динара.

– Сигурна сам да сте свесни, колико је реализација овог пројекта важна за наше суграђане, колико је битно да држава и општине помогну грађанима кроз субвенције, подстицаје, да замене столарију, фасаду, кров или котао, да инсталирају соларне панеле, уколико је и то једна од мера. Важно је да помогнемо нашим грађанима да енергетски унапреде своја домаћинства, да троше мање електричне енергије, да плаћају мање рачуне, те да сви будемо енергетски ефикаснији, да сви утичемо на енергетску транзицију – рекла је Ђедовић Хандановић.

Председник Градске општине Обреновац Милош Станојевић нагласио је значај оваквих пројеката за општи друштвени развој.

– У времену иза нас, подсетимо се дошло је до поремећаја на тржишту, када је цена енергије у питању, те из тог разлога важно је да будемо што је могуће ефикаснији и да што мање трошимо, да наши домови буду топли са што је могуће мањим утрошком енергије – навео је Станојевић.

Он је нагласио, да ће реализацијом пројекта енергетске санације домаћинстава, Градска општина Обреновац кроз субвенције грађанима помоћи да постану енергетски ефикаснији.

Градска општина Обреновац за реализацију овог пројекта обезбедила је део средстава из буџета општине.

– Министарство рударства и енергетике и Градска општина Обреновац учествују са 50 посто средстава потребних за реализацију програма, док осталих 50 посто вредности инвестиције сносе грађани.  У наредном периоду биће расписан јавни позив, како би грађани могли да поднесу пријаве за санацију кровова, фасада, да замене столарију и уколико желе да промене начин грејања домаћинстава. Основни циљ је да се смањи утрошак енергије, као и да се смањи загађење животне средине – навео је Станојевић.