Због прогноза Хидрометеоролшког завода Србије и могућности да се због падавина реке излију из корита, чланови Штаба за ванредне ситуације Градске општине Обреновац обишли су месне заједнице Конатице, Пољане и Дражевац.

Председник општине Обреновац и командант Штаба Мирослав Чучковић рекао је да је ситуација озбиљна.

– Ниво реке Саве се у последњих 24 сата повећао за 40 сантиметара. Ситуација јесте тешка, али смо спремни да на све изазове адекватно одговоримо. У наредним данима набавићемо и чамац за спасавање који ће бити у нашем власништву. Такође, направили смо и списак волонтера који су спремни да у случају било какве ванредне ситуације прискоче у помоћ.  Посебну пажњу обратићемо, поред месних заједница које се налазе поред Колубаре, на део пута кроз Дубоко, јер се Сава већ излила у Забрану. Дужни смо да суграђанима обезбедимо безбедан одлазак и повратак из Београда – казао је Чучковић.

Емил Степановић, представник Месне заједнице Дражевац, казао је да мост који спаја Дражевац и Пољане неће бити угрожен.

– Овај мост је врло значајан, не само за нас, него и за становнике месне заједнице Пољане јер деца иду у Дражевац у школу. Добар део плодних њива се налази са ове стране моста, али је Месна заједница Дражевац направили свој кризни штаб који ће у складу са својим могућностима деловати – рекао је Степановић.

Јовица Синђелић, председник Савета месне заједнице Пољане, је рекао да је на састанку раније одржаном у општини Обреновац договорен начин деловања у случају поплава.

– Договорен је начин евакуисања становништва, добили смо и нека обећања о накнади уколико страда стока. Ми смо спремни јер се сваке године суочавамо са истим проблемом – казао је Синђелић.

Ненад Бјелица, члан Већа општине Обреновац,  нагласио је да  је потребно направити алтернативне правце којим би службе Хитне помоћи могле да дођу до угроженог становништва.

– Ми проблем доласка служби Хитне помоћи морамо решити. Овај крај има пуно старачких домаћинстава и неопходан им је сталан лекарски надзор. Ми тренутно имамо бирократски проблем  и проблем надлежности у решавању овог проблема, али се трудимо да то решимо – објаснио је Бјелица.

Чланови Штаба за ванредне ситуације су сваки дан на терену и прате ситуацију, а тренутно је приоритет чишћење корита река Колубаре и Пештана.

– Најкритичније место је код срушеног импровизованог моста који је спајао Велико Поље и Дражевац, јер је ту ток Колубаре скоро заустављен и он ће се прво очистити. Овог тренутка нема разлога за панику и нема великих опасности од поплава, али ћемо ми свакако обилазити терен и водити рачуна како се ситуација на терену одвија – рекао је Иван Јегоровић, помоћник председника општине Обреновац.

Месна заједница Конатице такође има план евакуације становништва и стоке.

{youtube}hUGBgKX2B_o{/youtube}