У оквиру пројекта ”Учимо сви заједно” данас је у Основној школи ”Јефимија” одржана централна манифестација. Ова школа била је домаћин промоције инклузивног образовања, као део програма поменутог пројекта. Овом догађају присуствовали су представници Градске општине Обреновац, директори школа, наставници, родитељи и ученици.

Пројекат ”Учимо сви заједно” заједнички реализују Делегација Европске уније, УНИЦЕФ, Министарство просвете и Градска општина Обреновац. Циљ пројекта је унапређење инклузивног образовања, а реализација овог програма састоји се од низа активности наставника и васпитача.

Реч је о пројекту који траје од 2021. године, када је донета одлука да се квалитет образовања подигне на виши ниво, те да се образовање учини доступним за свако дете у заједници.

Директорка Основне школе ”Јефимија” Биљана Бугарски нагласила је, да је основна идеја пројекта управо постизање доступности квалитетног образовања деци из осетљивих социјалних група.

– Подршка која је потребна наставницима и деци подразумева различите облике стручног усавршавања, кроз које се запослени у школи оснажују за спровођење инклузивног образовања – рекла је Бугарски.

Она је истакла да се у 20 јединица локалних самоуправа организују овакви промотивни догађаји који су везани за пројекат ”Учимо сви заједно”, а како истиче, централна активност овог догађаја у Основној школи ”Јефимија” биће управо осликавање 15 слова у реченици ”Учимо сви заједно”.

Председник Градске општине Обреновац Милош Станојевић нагласио је, да се оваквим пројектом промовише пре свега једнакост међу децом, као и значај инклузије у образовном систему.

– Ово је начин да постигнемо једнакост међу ученицима у школи, те да их подстакнемо да граде добре међусобне односе, а све са циљем да у будућности створимо здраво друштво – рекао је Станојевић.