9. мај обележава се као Дан победе над фашизмом у Другом светском рату и као Дан Европе, у знак сећања на исте датуме 1945. године када је нацистичка Немачка потписала капитулацију и 1950. када је француски министар Робер Шуман представио предлог организовања Европе, познат као ”Шуманова декларација”.

Поводом обележавања Дана победе над фашизмом, данас су у централном градском парку, на спомен обележју страдалим борцима у Другом светском рату, венце положили представници Градске општине Обреновац, удружења бораца и грађани.

Милорад Грчић овом приликом обратио се присутнима и подсетио на неке важне историјске чињенице које би могле дефинисати односе међу дражавама и данас.

– Важно је да млађе генерације запамте важне историјске догађаје, који дефинишу околности у којима су се нашле Русија и Србија, као и разлоге због којих Немачка данас апсолутно подржава Косово. Такође, можемо се осврнути и на ратове 90-тих година када су Хрвати били ”чедо” Немаца. Наиме, Немачка и Хрватска имају заједничку карактеристику која је постала видљива током Другог светског рата, када је страдало преко 50 милиона људи. Немачка је пре почетка Другог светског рата донела Нирнбершке законе, односно један скуп закона који су дефинисали истребљење Јевреја, међутим у Србији се не истиче довољно чињеница да је суседна Хрватска донела у свом сабору закон усмерен против Срба, што не смемо заборавити. Наиме, иако ти закони на папиру у Хрватској не важе, међу народом и даље важе јер се Хрвати на карактеристичан начин понашају у односу са Србима. Данашњи дан је веома значајан, јер је у историји било важно прекинути страдање, односно истребљење човечанства, међутим наша је обавеза, посебно међу млађим генерацијама да не заборавимо историјски важне чињенице и догађаје, те да се сви трудимо да пружимо допринос у складу са сопственим капацитетима, како бисмо спречили овакве догађаје у будућности – рекао је Грчић.