Данас је у згради Градске општине Обреновац одржана седница Штаба за ванредне ситуације на којој је било речи о заштити од поплава. Такође, формиран је тим за вандредне ситуације који ће реаговати ако се за то укаже неопходност.

Председник Градске општине Обреновац и командант Штаба Мирослав Чучковић нагласио је да ће општина Обреновац ове године потпуно спремно дочекати евентуалне поплаве.

– Јавна предузећа са својом механизацијом, као и савети месних заједница, су на располагању да се превентивно делује, пре свега, за прочишћење канала, обала и уклањање грања испод мостова. Ми ћемо у најскорије време набавити један брзи чамац за спасавање који ће бити у власништву општине Обреновац и који ће бити на располагању угроженом становништву. Спремна је довољна количина џакова са песком за евентуалне одбране и појачавање насипа.Такође, више десетина активиста је у сваком тренутку спремно да реагује у случају ванредне ситуације – казао је Чучковић. 

Командир Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд Миле Јовичић је нагласио да се према прогнозама метереолога крајем марта и почетком априла очекује повећање водостаја у рекама.

– Највећи проблем представљају мале реке и канали који су током године углавном суви, али у пролеће набујају и прете да поплаве. Ове године ситуација на терену је много боља јер је општина Обреновац много радила на томе да се очисте канали и реке, имамо и решен проблем у Баричу са Баричком реком. Што се тиче Сектора за вандредне ситуације у Београду, ми смо спремни да реагујемо у било каквој ситуацији. У оквиру Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд постоји регионални тим за спасавање и рад на води који је опремљен чамцима и свом опремом и тај тим је спреман у сваком тренутну да пружи сву неопходну помоћ у вандредним ситуацијама – рекао је Јовичић.