Данас су представници Секретаријата за пољопривреду пољопривредним произвођачима са територије општине Обреновац, представили програме субвенција за које могу конкурисати до понедељка, 3. јуна текуће године. На одржаnом састанку у просторијама Спортско-културног центра ”Обреновац”, говорило се о 5 јавних позива и пријавама за доделу подстицајних средстава у области пољопривреде и то о јавном позиву за набавку пољопривредних прикључних машина, трактора, опреме у области пчеларства, воћарства, повртарства и ратарства. Презентацији јавних позива присуствовао је председник Градске општине Обреновац Милош Станојевић са сарадницима.

Подстицајна средства су наменска и бесповратна и додељују се у максималном износу до 80% од цене прихватљивих трошкова инвестиције.

– За конкурсе у области механизације издвојено је 311 милиона, за тракторе 170 милиона, док је за прикључне машине издвојено 140  милиона. Издвојено је 100 милиона за субвенције у области сточарства. Такође, расписан је јавни позив у области воћарства, где је издвојено 60 милиона за куповину противградних мрежа, пластеника, система за наводњавање и остале опреме – рекао је секретар за пољопривреду Града Београда Саво Павичић.

Све потребне информације о прикупљању неопходне документације за аплицирање на расписане јавне позиве, пољопривредници могу добити у Канцеларији за пољопривреду општине Обреновац.

– Град Београд препознаје потребе пољопривредних произвођача, а Канцеларија за пољопривреду општине Обреновац стоји им на располагању сваког радног дана у недељи, у периоду од 7.30 до 15.30 сати. Што се тиче потребне документације, неопходно је да су пољопривредници обновили регистрацију, структура биљне производње, подаци о пољопривредном газдинству и потврда о исплаћеним порезима, као и потврда из банке. Такође, потребно је да посете добављача код кога ће реализовати своју инвестицију и том приликом преузму предрачун, а могуће је реализовати и рачуне. Међутим, наш предлог би био да пољопривредни произвођачи од добављача преузму предрачун, а након објављене ранг листе, започеће реализација инвестиције, те је извесно да ће средства добити назад – рекла је Јелена Мушкиња из Канцеларије за пољопривреду општине Обреновац.

Станојевић је овом приликом нагласио, да се континуирано ради на пружању подршке пољопривредним произвођачима, те да општина Обреновац има капацитете, неопходне ресурсе  који се могу искористити за развој пољопривредне производње.

– Искористио бих прилику да позовем младе људе из Обреновца, који имају потребне услове, живе у сеоскм месним заједницама, да се окрену пољопривредној производњи. Услови које креирају Град Београд, Република Србија и Министарство пољопривреде су погодни за младе људе који планирају да се баве пољопривредом – навео је Станојевић.