Градска општина Обреновац и Канцеларија за младе у сарадњи са основним школама са територије општине Обреновац и ове године организују програм ”Помоћ за малу матуру”. У оквиру поменутог програма, ученици завршног разреда основе школе имаће прилику да похађају додатних 14 наставних часова припремне наставе из српског и математике. Овим поводом, председник Градске општине Обреновац Милош Станојевић и начелник одељења за информисање и бригу о младима Борис Богдановски обишли су Прву обреновачку основну школу и Основну школу ”Јефимија”.

Циљ програма ”Помоћ за малу матуру” је пре свега пружање подршке ученицима приликом припреме за полагање завршног испита обавезног за упис у средње школе. Додатни часови припремне наставе и ове године као што је то био случај и претходних година реализације програма, биће бесплатни за ученике.

– Надам се да ће ове године ученици постизати још боље резултате него прошле године, те да ће уписивати средње школе које желе. Желим им што је могуће боље резултате на завршним испитима – рекао је Станојевић.

Богдановски је овом приликом нагласио, да је ранија пракса показала, да ученицима током припреме за полагање завршних квалификационих испита умногоме помажу додатни часови, те је то разлог реализације програма ”Помоћ за малу матуру”.

– Током наставних часова које Градска општина Обреновац организује за ученике завршног разреда основне школе, ученици додатно науче све што им је потребно и постижу боље резултате на припремним тестовима него њихови вршњаци из других школа и општина – навео је Богдановски.

Из основних школа, које су узеле учешће у реализацији овог програма поручују да се настава одвија према унапред утврђеној динамици, те да је велики број ученика изразио интересовање за похађање додатних часова припремне наставе за полагање завршног испита.

– У нашој школи се одржавају часови припремне наставе, међутим узели смо учешће и у пројекту Градске општине Обреновац ”Помоћ за малу матуру”, што сматрамо да ће бити од велике користи нашим ученицима. Ови додатни часови прилика су да ученици науче делове пропуштеног наставног градива – рекла је директорка Основне школе ”Јефимија” Биљана Бугарски.

Директорка Пре обреновачке основне школе Милена Ергарац нагласила је, да су сваке године ученици ове школе веома заинтересовани за похађање додатних часова припремне наставе.

– Захваљујући подршци Градске општине Обреновац, пројекат ”Помоћ за малу матуру” траје већ неколико годинама. Деца су заиста заинтересована да похађају часове, који ће им бити од значаја за полагање завршног испита – рекла је Ергарац.