У оквиру пројекта ”Учимо сви заједно” у понедељак, 22. априла одржана је трибина о интерсекторској подршци инклузивном образовању. Пројекат заједнички реализују Делегација Европске уније, УНИЦЕФ, Министарство просвете и Градска општина Обреновац, а циљ програма је унапређивање инклузивног образовања, односно инклузивне образовне праксе.  Партнери на реализацији пројекта у општини Обреновац су Основна школа ”Љубомир Аћимовић” и Предшколска установа ”Перка Вићентијевић”.

Директорка Основне школе ”Љубомир Аћимовић” Мирјана Ракић говорила је о значењу појма инклузије, као и значају инклузивног образовања.

– Најуже значење инклузивног образовања подразумева укључивање деце са сметњама у развоју. Међутим овај појам не подразумева искључиво децу са сметњама у развоју, већ и децу која имају извесних емотивних проблема, као и децу из социјално и материјално угрожених породица, такође овај појам подразумевао би и помоћ породицама које су се нашле у лошим економским и социјалним условима – истакла је Ракић.

Пројекат се састоји од низа активности наставника и васпитача.

– Кроз овај пројекат реализовали смо низ различитих активности, пре свега семинаре за васпитаче, учитеље, наставнике и стручне сараднике. Такође, добили смо и 7 лаптопова за нашу предшколску установу, а који ће нам помоћи у раду са децом – рекла је педагог Јелена Дабетић и додала да је кроз реализацију пројекта указано на значај сарадње свих стручњака унутар заједнице, као и усаглашавања активности свих релевантних актера током васпитања и образовања деце.

На трибини је закључено да је квалитетно образовање управо оно које одговара потребама сваког детета, без обзира на извесне разлике међу децом.

У Градској општини Обреновац биће оформљено интерсекторско тело које ће се бавити инклузивним образовање.

– Градска општина Обреновац једна је од 20 општина у Србији, која ће у најскорије време оформити тело које је интерсекторско, што је важно, будући да један сектор не може пружити адекватну подршку успостављању програма инклузивног образовања. Тело ће бити оформљено на нивоу локалне самоуправе и подразумеваће укључивање педставника различитих релевантних сектора, здравственог, социјалног, образовног, а све са циљем пружања адекватне подршке деци.

Пројекат ”Учимо сви заједно” реализоваће се до краја текуће године, а у оквиру овог пројекта надаље ће бити организоване многобројне активности, предавања, сензо моторички полигони, као и гостовања на локалним медијима.