Данас је у Градској општини Обреновац одржана конференција за медије поводом Програма субвенционисања камата за кредите за ликвидност, који ће у 2013. години моћи да користе предузетници, мала и средња предузећа, а који је усвојила Влада Републике Србије.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић нагласио је да ће свим предузетницима ови кредити значити и да добијање кредита није условљено бројем запослених радника у предузећу.

– Ово је тренутно најјефтинији новац на нашем тржишту. Влада Србије субвенционише камату која мора да се врати и она износи 3,5 процента. Градска општина Обреновац ће бити на услузи свим предузетницима јер је у нашем интересу да постојећи привредни субјекти задрже, а уз помоћ ових средстава, можда и повећају број запослених. Наше Одељење за развој, које је посвећено привлачењу директних страних инвестиција, ће се бавити и обреновачком привредом. Запослени у Одељењу ће бити на услузи сваком предузетнику и помоћи свима који желе да аплицирају у прибављању потребне документације – казао је Чучковић.

Тамара Николић, из Одељења за развој, је истакла да су предузетницима и малим предузећима на располагању кредити до 30 милиона динара, док ће средња предузећа моћи да користе кредите у износу до 200 милиона динара.

– Кредити са субвенционисаном каматном стопом се могу користити за одржавање ликвидности и финансирање обртних средства, као и за рефинансирање постојећих кредита код исте банке. Једнократна накнада за обраду кредита, коју банке зарачунавају, не може бити виша од 0,5 одсто од износа кредита. Рок враћања кредита је 18 месеци, са периодом почека од 5 месеци. У току периода почека, плаћа се само камата, а остатак дуга се исплаћује у 13 месечних рата – објаснила је Николићева.

Министарство финансија и привреде за субвенционисање камата по овим кредитима издвојило је 600 милиона динара у овогодишњем буџету, а очекује се да пословне банке пласирају малој привреди око 100 милиона евра кредита у 2013. години.

Сви заинтересовани обреновачки привредници могу све додатне информације око услова за добијања кредита добити на број телефона 011/ 8728-038.

{youtube}Ql5vQ4VDg7Q{/youtube}