Поводом обележавања Међународног дана Рома, представници Градске општине Обреновац данас су положили венце на споменик Бранку Винтеру.

Бранко Винтер је током Другог светког рата спасао животе тадашњих мештана насеља Музичка колонија.

Председник Скупштине Градске општине Обреновац Милорад Јанковић  овом приликом подсетио је, да је у Другом светском рату Бранко Винтер спасио око 800 грађана Музичке колоније.

– Спашени су и деца и одрасли, а његов гест поздрављен је тако што су након завршетка рата, пошто је затворен у Ваљеву,тада сви грађани из Музичке колоније пружили подршку Бранку Винтеру и утицали на то да буде ослобођен из затвора, што се на крају и десило. Ми сваке године, 8. априла одајемо почаст Бранку Винтеру и захваљујемо за све што је учинио за наш народ – рекао је Јанковић.

Директор Јавног комуналног предузећа ”Обреновац” Милан Марошанин такође је направио осврт на лик и дело Бранка Винтера.

– Бранко Винтер је од Немца постао православац, наиме спасао је на стотине живота наших Рома. Због овога, али и због других делова његове историје, пре свега јер се пријавио као добровољац у српску војску, прошао Албанију и Солунски фронт, наставио свој живот и рад у Обреновцу, тада банци у нашем граду, пружио допринос нашој држави до Другог светског рата, а током рата спасао на стотине живота, његов лик и дело не можемо заборавити. Наиме, оно што је Бранко Винтер урадио за Обреновац и Роме, нешто је што морамо увек памтити – навео је Марошанин.

Он је овом приликом најавио и радове на уређењу гроба Бранка Винтера.

– Радници Јавног комуналног предузећа ”Обеновац” реконструисаће у потпуности надгробну плочу и опсег – истакао је Марошанин.